Erb rodu Rabenhaupt - Kutná Hora, Czech Republic
Erb rodu Rabenhaupt jako soucást sousoší sv. Ludvíka pred Jezuitskou kolejí v Kutné Hore
Location: Středočeský kraj, Czechia

Robmhapové ze Suché (též Romhápové) byli starý ceský vladycký rod, puvodním jménem Rabenhaupt.

Pravdepodobne pocházeli z Ceských Budejovic. Koncem 14. století získali tvrz Suchá z Hluboké. Kašpar Robmhap dostal za službu císari Karlu V. v Burgundsku polepšení do erbu, Jirí vlastnil Cejkovice, pusobil jako purkrabí na Rožmberku. Mikuláš od roku 1525 vykonával funkci dolnorakouského kanclére, jednal ve službách arciknížete Ferdinanda s ceskými stavy o jeho zvolení ceským králem. Za tyto služby obdržel statky v Rakousku a povýšil do panského stavu. Založil vlastní vetev rodu, která vymrela v 17. století. Václav zastával post místopísare Království ceského.

Rodina se rozrostla, držela statky jak v Rakousku, tak na Morave. V Cechách jim patrily Myškovice, Lichtemburk, Krchleby, Tremošnice ci Moravany. O nekteré statky v pobelohorské konfiskaci prišli.

Ferdinand Robmhap ze Suché pocházel ze ctyr bratru, po porážce na Bílé hore zacal jeho vzestup. Získal mnoho statku, napr. Šintlochy ci Krchleby. Ferdinandovým majestátem v roce 1644 povýšil do panského stavu. Svuj majetek odkázal svému bratru Karlovi, který sloužil jako generálporucík v Nizozemí, ovšem za podmínky, že se vrátí do vlasti a prestoupí na katolickou víru.

Rod vyhynul v 18. století, když poslední príslušník rodu, Jan Josef, zemrel v roce 1761.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Rabenhaupt

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
součást sousoší sv. Ludvíka před Jezuitskou kolejí v Kutné Hoře

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Podle dřívějšího jména Rabenhaupt (něm. havraní, krkavčí hlava) měli v modrém štítu na šikmém zlatém pruhu tři černé krkavčí hlavy. Po povýšení do panského stavu přibyla ještě jedna krkavčí hlava a do srdečního štítu přijali černého orla.

Kutná Hora, Czech Republic