Sokolovna - Kladno, Central Bohemia, Czechia
33U E 435432 N 5555193
[CZ] Sokolovna v Kladne, ulice T. G. Masaryka cp. 1391, Kladno, Stredoceský kraj [ENG] Sokol Centre in the town of Kladno, T.G. Masaryk Street No. 1391, Kladno, Central Bohemian Region
Location: Středočeský kraj, Czechia

[CZ]
Sokolovna v Kladne je rohová neoklasicistní budova v horní cásti obchodní trídy T. G. Masaryka cp. 1391. Budova, která tvorí jádro areálu, byla postavena v letech 1895-1896 podle projektu významného kladenského stavitele a architekta Václava Krotkého. Z pozdejší doby pocházejí další prístavby (1904 malý sál, 1929 kino Sokol a 1947 velký sál). Vedle hlavního vchodu je osazena pametní deska, která pripomíná, že v letech 1940-1945, gestapo využívalo objekt jako vezení. Po komunistickém puci roku 1948 se sokolovna stala majetkem telovýchovných jednot, patrících ocelárskému komplexu SONP Kladno. V r. 1988 byla sokolovna celkove rekonstruována a roku 1990 byla podnikem SONP dobrovolne vrácena obnovené Telocvicné jednote Sokol Kladno. Mesto Kladno vrátilo sokolum také kino Sokol.

[ENG]
The Sokol House in Kladno is a corner neo-classicist building No. 1391 at the upper part of T.G. Masaryk Street. The building, which forms the core of the Sokol complex, was built in 1895-1896 according to the project of architect Václav Krotký. Later, other annexes come (1904 small hall, 1929 Sokol cinema and 1947 big hall). Next to the main entrance is a commemorative plaque that reminds us that between 1940 and 1945 the gestapo used the facility as a prison. After the communist coup in 1948, the Sokol House became the property of the body-educating unity belonging to the steel factory complex SONP Kladno. In 1988, the Sokol House was completely reconstructed and in 1990 SONP factory voluntarily returned the building to the resurrected Sokol Kladno Unity. The town of Kladno also returned the Sokol cinema.
Currently in use by Sokol: yes

Date Built or Acquired: 09/13/1896