RM: 21506 - Ned. Herv. Kerk - Hengelo
Laatgotische pseudobasiliek in het Gelderse dorpje Hengelo.
Location: Gelderland, Netherlands

"Ned. Herv. KERK (St. Remigius). Laatgotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor, schip en zijbeuken onder een dak en ingebouwde, zeer monumentale toren met speklagen en getraceerde nissen. De kerk is geheel met kruisribgewelven overkluisd en heeft pijlers tussen zijbeuken en schip. Ten noorden van het koor de sacristie. Koor ca. 1400, schip en toren XV. Restauraties in 1839 en 1955-1960. In het koor fresco's: apostelfiguren (XV A) en tegen de oostelijke muur van de noorderzijbeuk: Driekoningen en twee heiligen (XVb?). Geconserveerd 1930. Inventaris: kansel (XVII), 21 koperen wandluchters (XVII). Twee-klaviers mechanisch orgel met van oorsprong een aangehangen pedaal, gemaakt door J. Proper uit Kampen in 1894. In 1977 gerestaureerd door de fa. Hendriksen & Reitsma. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van een anonieme gieter, 1446, diam. 104 cm. en één van P. van Trier, 1612, diam. 138 cm. Mechanisch torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld."

Eng
"Dutch Herv. CHURCH (St. Remigius). Late Gothic pseudo-basilica with three-sided closed choir, nave and side aisles under one roof and built-in, very monumental tower with marble layers and traced niches. The church is entirely vaulted with ribbed vaults and has pillars between side aisles and nave. North of the choir the sacristy. Choir ca. 1400, nave and tower XV. Restorations in the choir: Epiphany and two. saints (XVb?). Conserved 1930. Inventory: pulpit (XVII), 21 copper wall chandeliers (XVII). Two-manual mechanical organ with originally a suspended pedal, made by J. Proper from Kampen in 1894. Restored in 1977 by the fa. Hendriksen & Reitsma. Bell chair with chimes of two bells, one by an anonymous founder, 1446, diameter 104 cm and one by P. van Trier, 1612, diameter 138 cm. "
Monument Number: 21506

Address of this Rijksmonument: