eeuwen oude kapel bij kasteel de Haar - Haarzuilens, NL
Chapel in Neo-Gothic style rebuilt at the end of the 19th century
Location: Utrecht, Netherlands

"Als een laatste tastbare herinnering aan het oude dorpje Haarzuilens vindt men naast het kasteel de Kapel. Van het bestaan van deze Kapel wordt voor het eerst rond 1420 melding gemaakt, maar het is aannemelijk dat de Kapel nog ouder is; de toren bevat nog bouwresten van oudere datum. Ondanks dat de bevolking van Haarzuilens door de eeuwen heen in overgrote meerderheid rooms-katholiek gebleven is, ging de Kapel in de tijd van de Reformatie over in protestantse handen.

In de loop van de 17e eeuw raakt het gebouw meer en meer in verval. Nadat in 1703 een gedeelte van het dak instort, gebruiken de bewoners Haarzuilens de toren en het restant van het schip als stal en opslagplaats. Toch zullen tot diep in de 19e eeuw onder de resten van het ruwe houten dak van het schip nog details van het gotisch houten tongewelf duidelijk zichtbaar blijven.

Baron Etienne van Zuylen besluit in 1892 niet alleen zijn voorvaderlijk kasteel te laten herbouwen, maar tegelijkertijd ook de Kapel als Slotkapel te laten restaureren. Het koor en het schip worden vrijwel vanaf de grond opgebouwd, terwijl in het transept nog oud muurwerk verwerkt wordt. Het geheel wordt in neogotische stijl uitgevoerd. Tijdens de bouwactiviteiten stuit men op stoffelijke resten van onder andere voorouders van de baron in speciaal ontworpen grafkisten.

De wanden worden gesierd door een bonte reeks heiligenbeelden, stammend uit diverse eeuwen. De oudste beelden stammen vermoedelijk al uit de 14e eeuw. Onder de sacristie is in de jaren vijftig een ruime grafkelder aangelegd. Diverse leden van de familie Van Zuylen hebben er inmiddels hun laatste rustplaats gevonden. De tombes zijn met veelkleurig marmer ingelegd.

Tegenwoordig is het mogelijk de Kapel te huren als trouwlocatie. De eeuwenoude, sfeervolle Kapel wordt gekenmerkt door sereniteit en elegante eenvoud. De glas-in-loodramen, de middeleeuwse heiligenbeelden en de kleurige beschilderingen zorgen voor een heel bijzondere sfeer. In de kapel kunnen 120 gasten plaatsnemen."

Eng
"As a last tangible reminder of the old village of Haarzuilens, you will find the Chapel next to the castle. The existence of this Chapel is first mentioned around 1420, but it is likely that the Chapel is even older; the tower still contains building remains Although the population of Haarzuilens has remained Roman Catholic over the centuries, the Chapel passed into Protestant hands during the Reformation.

Over the course of the 17th century, the building fell into increasing disrepair. After part of the roof collapsed in 1703, the residents of Haarzuilen used the tower and the remainder of the ship as a stable and storage place. However, details of the Gothic wooden barrel vault will remain clearly visible under the remains of the rough wooden roof of the nave until well into the 19th century.

Baron Etienne van Zuylen decided in 1892 not only to have his ancestral castle rebuilt, but also to have the Chapel restored as a Castle Chapel. The choir and nave are built almost from the ground up, while old wall work is still being incorporated in the transept. The whole is designed in neo-Gothic style. During the construction activities, one comes across the remains of, among others, the baron's ancestors in specially designed coffins.

The walls are decorated with a colorful series of statues of saints, dating from various centuries. The oldest statues probably date from the 14th century. A spacious burial vault was constructed under the sacristy in the 1950s. Various members of the Van Zuylen family have now found their final resting place there. The tombs are inlaid with multi-colored marble.

Nowadays it is possible to rent the Chapel as a wedding location. The centuries-old, atmospheric Chapel is characterized by serenity and elegant simplicity. The stained glass windows, the medieval statues of saints and the colorful paintings create a very special atmosphere. The chapel can accommodate 120 guests."
Public/Private: private

Tours Available?: no