Domy Holešovické tržnice by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Domy Holešovické tržnice // Prague Market - a former central slaughterhouse of Prague
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Prague Market (visit link) is a historical area of buildings located in the southern part of Holešovice near the Vltava River. You´ll find here the largest selection of vegetables in Prague and much more - clothes, electronics, household items and souvenirs.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - VI'.

=========================================================

Budovy soucasná tržnice byl postavena jako ústrední mestská jatka. Stavba jatek po dlouhých diskusích v mestské rade a neméne dlouhých prípravách zacala zjara roku 1893.

Príchod k ústredním jatkám byl dnešním Bubenským nábrežím a hlavní vchody projektovány z nábreží od jihu, jeden do trhu, druhý do jatek. Každý hlavní vchod se skládal ze dvou širokých železných vrat pro vjezd a výjezd a z jednech dverí pro peší. Ozdobeny byly alegorickými sousošími muže s býkem od Cenka Vosmíka a Bohuslava Schnircha. Plastiky jsou na svém puvodním míste i dnes.

Ústrední jatky, otevrené 1. cervence 1895. Jatky v Holešovicích byly zrušeny koncem sedmdesátých let, poté co jejich funkci prevzaly dva nové, moderní masokombináty: na severním okraji Prahy v Cakovicích, na jižním okraji v Písnici. Opuštené budovy, vynikající ukázka industriální architektury, zustaly stát a zacala diskuse, nejen co s nimi. Nakonec bylo rozhodnuto, že areál dosud zachovaný v mimorádném rozsahu bude premenen v tržnici.

Artist: Karel Stolar

Date of Your Photograph: 02/14/2019