Monument voor de gevallenen - Brielle, NL
31U E 579995 N 5750831
This war memorial is a bronze statue on a marble base. The inscriptions in the marble are not particularly legible due to discoloration and deterioration through the years. You can read the full text below.Dit oorlogsmonument is een bronzen beeld op een marmeren sokkel. Door verkleuring en aantasting door de tand des tijds zijn de inscripties in het marmer niet bijzonder goed leesbaar. De volledige tekst leest u hieronder.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Ter gedachtenis aan

Gerritjan van de Boogerd (25-7-1944)

Pieter van de Wallen (18-2-1945)

Pieter Oranje (8-3-1945)

Alle Briellenaren die vielen in de oorlog

1940 - 1945

BOVEN HET LEED, BOVEN DE TIJD

VERRIJST HET ONVERVAARD GEMOED

DAT WEET DAT IEDERE MENSHEID LIJDT

MAAR DRAAGT ZIJN LEED EN DOET WAT MOET

"De Amsterdamse beeldhouwer Hubert van Lith maakte een bronzen beeld van liggende, naakte man. Het gedenkteken werd in 1949 opgericht ter nagedachtenis aan omgekomen Briellenaren, in het bijzonder Gerritjan van de Boogerd (25-7-1944), Pieter Oranje (8-3-1945) en Pieter van de Wallen (18-2-1945). Hun namen zijn aangebracht op de marmeren sokkel, waarop ook dichtregels te lezen zijn van Albert Verwey."

Bron: Wikipdia

Dit oorlogsmonument stond voorheen aan de Floris van de Bergsingel (bij de rotondes), maar heeft enkele jaren geleden een nieuwe plek gekregen naast de ingang van de Sint-Catharijnekerk. Jaarlijks wordt op 4 mei (Dodenherdenking) een krans gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

"The Amsterdam sculptor Hubert van Lith made a bronze statue of a lying, naked man. The memorial was erected in 1949 in memory of the people of Brielle who died, in particular Gerritjan van de Boogerd (7/25/1944), Pieter Oranje ( 8-3-1945) and Pieter van de Wallen (18-2-1945) Their names are applied to the marble pedestal, on which can also be read lines of poetry by Albert Verwey. "

Source: Wikipdia

This war memorial was formerly located at the Floris van de Bergsingel (near the roundabouts), but has been given a new location next to the entrance of the Sint-Catharijnekerk. Every year on May 4 (Commemoration of the Dead) a wreath is laid in memory of the victims of the Second World War.

Date of Dedication: 09/02/1949

Property Permission: Public