Tuikabelbrug Godsheide, Hasselt, Belgium
Location: Limburg, Belgium

NL

De Tuibrug bij Godsheide is een van 1977 tot 1979 gebouwde brug over het Albertkanaal bij Godsheide in de Belgische provincie Limburg.

De tuibrug is een van de twee kunstwerken die reeds gebouwd zijn om een expresweg tussen Hasselt en Genk aan te leggen. De brug hoort thuis in de categorie van grote nutteloze werken.

Oorspronkelijk was de N75 tussen Hasselt en Genk gepland via huidige N702, de tuibrug van Godsheide en de noordrand van het natuurgebied De Maten. De expresweg zou langs de noordelijke rand van het natuurreservaat De Maten lopen en dit natuurgebied minimaal aantasten.[bron?] Tussen Hasselt en de tuibrug van Godsheide zou de weg een aansluiting hebben op de autosnelweg A24, die in 1977 geschrapt werd.

De in Godsheide gebouwde tuibrug over het Albertkanaal getuigt van de mentaliteitsverandering ten opzichte van de bouw van nieuwe autosnelwegen en expreswegen in de jaren zeventig van de 20e eeuw. Deze brug, de langste tuibrug van België, moest Hasselt met Genk helpen verbinden. Alles was bij het toenmalige Bestuur der Wegen klaar om die weg aan te leggen. Het gemeentebestuur van Genk maakte echter gebruik van een nieuwe wet om de aanleg van de weg te verhinderen. Tot dan toe kon het Bestuur der Wegen dergelijke wegen aanleggen zonder de toestemming van de gemeenten waar de weg door liep. Door de nieuwe wet was die toelating wel vereist. Genk gaf de toelating niet en het hele project werd opgeborgen. De tuibrug is een van de twee kunstwerken die reeds gebouwd zijn om een expresweg tussen Hasselt en Genk aan te leggen. Ook een reeds gebouwde brug onder een spoorweg in Genk bleef daardoor onbenut.

FR

Le Pont de Godsheide (Néerlandais : Godsheide Brug) est un pont à haubans (haubanage en semi-harpe) sur le Canal Albert à Godsheide près de Hasselt en Belgique. Ce pont routier (conçu par Hellmut Homberg) a été construit entre 1977 et 1979. Il est généralement considéré comme faisant partie des grands travaux inutiles. Le projet qui devait relier Genk à Hasselt par voie rapide en passant par le pont de Godsheide ne vit jamais le jour. Dès lors, le pont ne dessert que la circulation locale.

EN

The cable-stayed bridge is one of two works of art that have already been built to construct an express road between Hasselt and Genk. The bridge belongs in the category of large useless works.

Originally, the N75 between Hasselt and Genk was planned via the current N702, the cable-stayed bridge of Godsheide and the northern edge of the De Maten nature reserve. The express road would run along the northern edge of the De Maten nature reserve and would affect this nature area at least. [Source?] Between Hasselt and the cable-stayed bridge of Godsheide, the road would have a connection with the A24 motorway, which was removed in 1977.

The cable-stayed bridge over the Albert Canal, built in Godsheide, testifies to the change in mentality compared to the construction of new motorways and expressways in the 1970s. This bridge, the longest cable-stayed bridge in Belgium, was intended to help connect Hasselt to Genk. Everything was ready at that time for the Road Administration. However, the city council of Genk used a new law to prevent the construction of the road. Until then, the Road Administration was able to construct such roads without the permission of the municipalities through which the road ran. The new law did require such permission. Genk did not give the permission and the whole project was put away. The cable-stayed bridge is one of two works of art that have already been built to construct an express road between Hasselt and Genk. An already built bridge under a railway in Genk was therefore also not used.
Nearest Human Error