Vieno Johannes Sukselainen - Paimio, Finland
Memorial monument of former Prime Minister of Finland V.J.Sukselainen. Suomen entisen Pääministerin V.J.Sukselaisen muistomonumentti.
Location: Finland

[ENG] Vieno Johannes (Jussi) Sukselainen (12 October 1906 – 6 April 1995), was twice Prime Minister of Finland and four times Speaker of the Parliament. He was President of the Nordic Council in 1972 and 1977. Sukselainen was born in Paimio. He was a member of the Centre Party. He died in Espoo.

Sukselainen graduated from the Turku Lyceum in 1927 and received a bachelor's degree in philosophy from the University of Helsinki in 1931. He was a sociologist by training. Sukselainen served as the Prime Minister of Finland from 27 May 1957 to 29 November 1957 and from 13 January 1959 to 3 July 1961. He was also the Finnish Minister of Finance in two different governments, the Finnish Minister of the Interior in three different governments, the Finnish Minister of Foreign Affairs in one government, the Speaker of Parliament four times, the position of Member of Parliament for more than 27 years. At the time of his death, he was 88 years old.

[source: wikipedia]

Memorial is a shield shaped black metal sheet monument laying on white stone bed. On top of it is grain-shaped stone.
V.J. The Sukselainen memorial is a monument built in 2010 in honor of the Minister, the Speaker of Parliament and the Director General of Kela, born in the village of Suksela in Paimio, and designed by the Ark`Aboa Architects. The relief attached to it has been designed by sculptor Raili Mikkonen. The grain-shaped stone is from the village of Suksela.

The monument's plaque has the text:

V.J. Sukselainen 1906-1995

[FIN] Vieno Johannes (Jussi) Sukselainen, (vuoteen 1928 Saari, 12. lokakuuta 1906 Paimio – 6. huhtikuuta 1995 Espoo) oli suomalainen Maalaisliittoa ja myöhemmin Keskustapuoluetta edustanut poliitikko. Sukselainen oli Kansaneläkelaitoksen pääjohtaja 1954–1971.
Sukselainen valmistui ylioppilaaksi Turun Reaalilyseosta vuonna 1927 ja filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1931. Ylioppilaaksi tultuaan Sukselainen suoritti asevelvollisuutensa ja yleni reservin vänrikiksi.
Sukselainen oli koulutukseltaan sosiologi. Hän valmistui 1939 filosofian lisensiaatiksi tehtyään tutkielman osuustoiminnasta otsikolla Hankintaosuuskunta yritysmuotona. Opiskeluaikanaan hän kuului Akateemiseen Karjala-Seuraan, jonka puheenjohtajana hän toimi muutaman kuukauden ajan vuonna 1932, kunnes erosi seurasta yhdessä Urho Kekkosen, Martti Haavion, Reino Kuuskosken, Kustaa Vilkunan, Heikki Hosian, Lauri Hakulisen, Veikko Heiskasen ja muiden poliittiseen keskustaan suuntautuneiden jäsenten kanssa, kun AKS:n enemmistö ei 27. huhtikuuta 1932 pidetyssä kokouksessa suostunut tuomitsemaan Mäntsälän kapinaa. Talvisotaan Sukselainen osallistui Taipaleen lohkolla ja jatkosotaan Aunuksessa, kunnes hänet syksyllä 1941 määrättiin pääministeri Jukka Rangellin sihteeriksi.
Sukselainen poikkesi perusmaalaisliittolaisesta varsinkin tullessaan Maalaisliiton puheenjohtajaksi 1945. Silloinen oikeusministeri ja poliitikkona jo varsin kiistelty Urho Kekkonen ajoi voimakkaasti Sukselaista uudeksi puheenjohtajaksi Viljami Kalliokosken tilalle. Jo ennen tuloaan Maalaisliiton puheenjohtajaksi Sukselainen vakuuttui siitä, että puolueen organisaatio oli perusteellisesti remontoitava. Hän uudisti puoluehallintoa ja pyrki saamaan naisia ja nuoria mukaan puolueen toimintaan. Sukselaisen työn tulokset näkyivät jo vuoden 1948 eduskuntavaaleissa, joissa Maalaisliiton eduskuntaryhmästä tuli 56 kansanedustajalla eduskunnan suurin. Kun Fagerholmin hallitus oli keväällä 1957 kaatunut sosialidemokraattien sisäisiin kiistoihin, Kekkonen antoi Sukselaiselle tehtäväksi muodostaa Maalaisliiton johtama vähemmistöhallitus. Ulkoministeri Ralf Törngrenin kuoltua toukokuussa 1961 Sukselainen hoiti kuukauden ajan myös ulkoministerin tehtäviä, kunnes Ahti Karjalainen tuli tälle paikalle aloittaen samalla pitkän ulkopoliittisen uransa. Suurin ulkopoliittinen kysymys Sukselaisen toisen hallituksen toimikaudella oli Suomen liitännäisjäsenyys Euroopan vapaakauppajärjestössä (EFTA), joka toteutui sitkeiden neuvottelujen jälkeen heinäkuun alussa 1961. Sukselainen toimi Suomen pääministerinä kausina 27.5.1957 – 29.11.1957 sekä 13.1.1959 – 3.7.1961. Hän oli myös Suomen valtiovarainministeri kahdessa eri hallituksessa, Suomen sisäasiainministeri kolmessa eri hallituksessa, Suomen ulkoasiainministerinä yhdessä hallituksessa, Eduskunnan puhemiehenä neljään otteeseen, Kansanedustajan tehtävissä yli 27 vuoden ajan. Kuolleessaan hän oli 88 vuotias.
[lähde: wikipedia]

Muistomerkki on kilven muotoinen musta metallilevymonumentti, joka makaa valkoisella kivipenkillä. Sen päällä on jyvän muotoinen kivi. V.J. Sukselaisen muistomerkki on Paimion Sukselan kylässä syntyneen, ministerin, eduskunnan puhemiehen ja Kelan pääjohtajan kunniaksi vuonna 2010 valmistunut muistomerkki, jonka on suunnitellut arkkitehtitoimisto Ark`Aboa. Siihen kiinnitetyn reliefin on suunnitellut kuvanveistäjä Raili Mikkonen. Viljanjyvän muotoinen kivi on Sukselan kylästä.

Monumentin muistolaatassa on teksti:

Location: Paimion Kirkkopuisto