Grotwoningen - Berg en Terblijt (NL)
Unique rock houses or cave houses of the 18th century at the Geulhemmerweg in Berg en Terblijt.
Location: Limburg, Netherlands

De unieke rotswoningen of holwoningen zijn te vinden aan de Geulhemmerweg in Berg en Terblijt. Ze zijn gebouwd in de 18de eeuw.
Op een foto met het infobord is onder andere een daal van onderstaande tekst te lezen.

- Tot 1931 woonden er nog mensen in de grotten van Geulhem. Deze grotwoningen of rotswoningen (de enige in Nederland) werden bewoond door blokbrekers. Dat zijn mensen die hun brood verdienden met het breken en zagen van blokken mergel, in dit geval in de Geulhemmergroeve. Deze blokbrekers zijn nog steeds actief, alleen wordt de gewonnen mergel niet meer voor de bouw, maar voor restauratiedoeleinden gebruikt. De woonruimte was uitzonderlijk sober ingericht. Soms waren muren en zoldering met kalk gewit of lichtblauw gekleurd. Voor het ‘huurgenot’ werd 4 cent per maand of 50 cent per jaar betaald.

In 1976 zijn enkele grotwoningen gerestaureerd. De grotwoningen en de Geulhemmergroeve zijn alleen voor groepen op aanvraag te bezoeken.
Bron: (visit link)

Adres van de woningen:
Geulhemmerweg 30a
6325 PK, Berg En Terblijt (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)

Aanvullende informatie:

Google translation
The unique rock houses or cave houses can be found on the Geulhemmerweg in Berg en Terblijt. They were built in the 18th century.
A photo with the information board shows, among other things, a drop in the text below.

- Until 1931 people still lived in the caves of Geulhem. These cave houses or rock houses (the only ones in the Netherlands) were inhabited by block breakers. These are people who earned their living by breaking and sawing blocks of marl, in this case in the Geulhemmergroeve. These block breakers are still active, but the marl extracted is no longer used for construction, but for restoration purposes. The living space was exceptionally soberly furnished. Sometimes walls and ceilings were whitewashed with lime or colored light blue. For "rental pleasure" 4 cents per month or 50 cents per year was paid.

Some cave houses were restored in 1976. The cave houses and the Geulhemmergroeve can only be visited by groups on request.

Address of the houses:
Geulhemmerweg 30a