Stige ø - Odense, Denmark
32U E 590222 N 6145612
Stige ø er et stort rekreativ område nord for Odense. Det er tankevækkende, at hele øen er kunstig og kun har eksisteret i lidt over 200 år skabt af det udgravede materiale fra kanalen og lossepladsens store mængder affald.
Location: Denmark

Stige Ø er et rekreativt område der er indrettet på en tidligere losseplads der ligger mellem Odense Kanal og Odense Fjord.

Stige Ø opstod i af 1800-tallet, da man påbegyndte udgravningen til Odense Kanal, og de dæmninger, der derved opstod, blev begyndelsen til Stige Ø. Kanalen blev udbygget i 1904.

I første halvdel af 1900-tallet var Stige Ø et populært udflugtsmål for odenseanere, og der var blandt andet bygget en lille træpavillon – også kaldet badehotel på øens sydspids. Frem til 1950, hvor pavillonen brændte, var der rutebådsfart fra havnen i Odense til området.

I 1967 blev området omdannet til losseplads, og frem til og med 1994 er der blevet deponeret omkring 10 millioner kubikmeter blandet affald.

Odense Kommune bevilgede i perioden 2008-2010 15 millioner kroner til udviklingen af området, og Stige Ø er nu omdannet til et stort aktivitets-, rekreations- og naturområde. Bakker, stier, mountainbike stier, motionsstier, vandrestier, orienteringsløb, fuglekiggertårne og masser af udendørsaktiviteter.

Da Stige ø blev nedlagt som losseplads i 1994 var området på 54 hektar. Det er tankevækkende, at hele øen er kunstig og kun har eksisteret i lidt over 200 år skabt af det udgravede materiale fra kanalen og lossepladsens store mængder affald.

English: Stige Ø is a recreational area arranged on a former landfill located between Odense Canal and Odense Fjord.

Stige Ø originated in the 19th century, when the excavation for the Odense Canal began, and the hills that arose became the beginning of Stige Ø. The canal was expanded in 1904.

In the first half of the 20th century, Stige Ø was a popular excursion destination for Odense residents, and a small wooden pavilion had also been built - also called a bathing hotel on the southern tip of the island. Until 1950, when the pavilion burned, there was scheduled boat service from the port of Odense to the area.

In 1967, the area was converted into a landfill, and up to and including 1994, about 10 million cubic meters of mixed waste have been landfilled.
Estimated size of the public land (in regional measurement standard: hectares, acres, kms, etc.): 54 hectares

Is there a trail system?: Yes

If there is a trail system, please describe length, terrain, etc.:
The historiy of Stige ø is shown on 12 information boards across the island: Fauna, flora and culture. There are multiple hiking trails most of the offroad. Another popular trail is the 3 meters wide and 1,3 km long asphalt trails for skaters and rollerskaters.

What points of interest are there?:
Overviews, trails, fitness activities, ice cream shop in the summer time, miniature golf, boat ramps, fireplaces, shelters

What activities are available?:
bicycling, hiking, outdoor food fireplaces, educational sites (the garbage heaps under the ground produces methane, and is used for energy in the nearby townships of Skibhusene and Stige).

Hours of accessibility?: all day

List of known hazards (cliffs, snakes, poison plants, etc.):