Helletje - Oudewater, the Netherlands
A street named after hell just south of the main church of Oudewater..
Location: Utrecht, Netherlands

NL:

Tijdens het waymarken in Oudewater zag ik op de kaart de straatnaam Helletje. Het bleek een heel klein straatje te zijn, net ten zuiden van de grote kerk van Oudewater. Waarom heeft deze straat deze naam?

Een verklaring is dat de straat sterk naar de IJssel toe helt. Ik kwam ook een meer mysterieuze verklaring tegen uit het boek 'Oudewater en Omstreken, geologisch, geschiedskundig en myhtologisch geschetst' door W.C. van Zijll uit 1861:

"In den loop der mythologische schets is de godin Hela reeds menigmalen ter sprake geweest, het is hier echter de plaats iets meer van deze neder te schrijven.

Hela is de godin der benedenwereld. Zij doodt of vervolgt niet, zij neemt slechts de zielen in bewaring der menschen die op hun bed sterven, en houdt ze onverbiddelijk in hare woning vast. Zij is half zwart en menschenkleurig, somtijds geheel zwart; zij reed op een driebeenig paard rond, pest en ziekten verkondigend.

Zij is de dochter van den boozen Loki en van eene reuzin. Zij was het die Baldur niet wilde laten gaan nadat hij met misteltein gedood was, en zij staat alzoo met de dooden en begraafplaatsen in verband.

Overigens—zegt Buddingh20—schijnt in de water- en vuurdienst een gebruik bij uitingen te hebben plaats gehad, waarvan wij meenen dat ook ten onzent nog hoewel zwakke sporen aanwezig zijn, namelijk dat men de dooden gaarne over een stroomend water, eene helrivier, een meer of zoo iets heen voerde, hetzij dan naar het begrip der ouden naar Chimle (den hemel) of naar het gebied der doodsgodin Hela.

Ook nu weder zullen wij bij vergelijking tot zeer interessante gevolgtrekkingen komen.

Op het oude kerkhof, aan het zuidelijk gedeelte des torens, staat een huisje, het Helletje genaamd. Bij al het voorgaande dat wij reeds van dit kerkhof weten, herinnert dit Helletje zoo duidelijk aan de beheerscheres der dooden, Hela, dat hier, o. i., geen twijfel over is, te meer nog daar men, zooals werd aangehaald, de dooden zoo gaarne over een stroomend water voerde; ook dit toch was de rusteloos stroomende IJssel, waaraan ook het Helletje ligt.

De geachte lezer nu zal wel begrijpen, dat daar waar Hela dus hier eertijds woonde, waar zij hare heerschappij over de dooden uitoefende: de plaats Hela genoemd werd, en dat de woning of woningen, hier nader gebouwd, den naam van de beheerscheres der dooden uit de Noordsche Mythologie bleef behouden. Indien hij dit aanneemt, zooals wij dit aannemen, dan hebben wij ook door dit vertoog een bewijs te meer aangebragt, dat het kerkhof eene heidensche begraafplaats geweest is."

De verklaring van dhr. van Zijll is leuk maar lijkt me vergezocht. De straat moet naar het huisje zijn genoemd, maar waarom het huisje zo heette?

ENG:

While waymarking in Oudewater I saw the street name Helletje (little hell) on the map. It turned out to be a very small street, just south of the large church of Oudewater. Why does this street have this name?

One explanation is that the street slopes strongly towards the IJssel. I also came across a more mysterious statement from the book 'Oudewater en Omstreken, geologically, historically and mythologically sketched' by W.C. van Zijll from 1861:

"In the course of the mythological sketch, the goddess Hela has already been mentioned many times, but this is the place to write a little more of this.

Hela is the goddess of the underworld. She does not kill or persecute, she only takes into custody the souls of men who die on their beds, and holds them inexorably in her dwelling. She is half black and human-colored, sometimes all black; she rode on a three-legged horse, proclaiming plague and disease.

She is the daughter of the evil Loki and of a giantess. It was she who would not let Baldur go after he was slain with mistletoe, and she is thus associated with the dead and cemeteries.

Incidentally—says Buddingh20—in the water and fire service there seems to have been a custom in utterances, of which we believe that even today, although weak traces are present, namely that one likes the dead over a running water, a hell river, a more or something like that, either according to the understanding of the ancients to Chimle (heaven) or to the realm of the goddess of death Hela.

Again, by comparison we shall arrive at very interesting inferences.

In the old cemetery, on the southern part of the tower, there is a house, called the Helletje. With all the foregoing that we already know about this cemetery, this Helletje reminds so clearly of the mistress of the dead, Hela, that there is no doubt about this, oh, the more so since, as has been said, people are so fond of the dead. a running water; this too was the restlessly flowing IJssel, on which the Helletje also lies.

The honorable reader will now understand that where Hela once lived here, where she exercised her dominion over the dead, the place was called Hela, and that the dwelling or dwellings built here more closely, was the name of the mistress of the dead. from the Northern Mythology was preserved. If he accepts this, as we do, then we have also added proof by this discourse that the graveyard was a heathen burial ground."

The statement of Mr. van Zijll is nice but seems far-fetched to me. The street must have been named after the house, but why was the house so called?