Koepelkerk - Arnhem, the Netherlands
The 19th century Koepelkerk is an octagonal building in the centre of Arnhem
Location: Gelderland, Netherlands

NL Van bron
De Koepelkerk is een monumentale kerk op het Jansplein, in het centrum van Arnhem. In 1817 werd op die plek de St. Jan, een sterk bouwvallig geworden kerk, afgebroken. De Nederduitsch Hervormde Gemeente kreeg toestemming om een kerk te bouwen om de Sint-Eusebiuskerk te ontlasten. De Koepelkerk werd dan ook in het begin ‘Nieuwe Kerk’ genoemd. Anthony Aytinck van Falkenstein ontwierp de kerk naar het voorbeeld van de Amsterdamse Koepelkerk. In 1837 werd begonnen met de bouw en eind 1838 werd deze voltooid. De kosten van de bouw bedroeg 52.000 gulden en is uitgevoerd door de heren Knoops, Coers en Holland. Op zondag 6 januari 1839 werd de kerk in gebruik genomen.

De achthoekige kerk werd onder meer gebruikt door de ‘Gele Rijders’, soldaten van de rijdende artillerie uit de Willemskazerne. In 1961 verkocht de Nederlandse Hervormde Kerk het gebouw aan de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt). De Koepelkerk is in 1976 grondig gerenoveerd en gerestaureerd. De ruimte tussen de fundering van de kolommen werd 1,5 meter uitgegraven en de vloer van de kerkzaal werd 1,5 meter verhoogd. Zo ontstond onder de kerkzaal een groot souterrain dat als ontmoetingsruimte wordt gebruikt. Ook werd de oorspronkelijke tweede galerij, die in 1944 gesloopt was vanwege oorlogsschade, weer aangebracht en kwamen er in de buitenring beneden kleinere vertrekken die als vergaderruimtes worden gebruikt. In 2012/2013 is de Koepelkerk opnieuw gerestaureerd.
ENG From source
The Koepelkerk is a monumental church on Jansplein, in the center of Arnhem. In 1817, the St. Jan church, a dilapidated church, was demolished on that spot. The Nederduitsch Hervormde Gemeente received permission to build a church to relieve the burden on the Saint Eusebius Church. The Koepelkerk was therefore called 'New Church' in the beginning. Anthony Aytinck van Falkenstein designed the church after the example of the Amsterdam Koepelkerk. Construction began in 1837 and was completed at the end of 1838. The cost of construction amounted to 52,000 guilders and was carried out by Messrs. Knoops, Coers and Holland. The church was inaugurated on Sunday, January 6, 1839.

The octagonal church was used, among other things, by the 'Gele Rijders', soldiers of the horse artillery from the Willemskazerne. In 1961 the Dutch Reformed Church sold the building to the Reformed Church (vacated). The Koepelkerk was thoroughly renovated and restored in 1976. The space between the foundations of the columns was excavated 1.5 meters and the floor of the church hall was raised 1.5 meters. A large basement was created under the church hall, which is used as a meeting space. The original second gallery, which had been demolished in 1944 due to war damage, was also restored and smaller rooms were added in the outer ring below, which are used as meeting rooms. The Koepelkerk was restored again in 2012/2013.