Fish ladder Watermill of Terbruggen
31U E 707436 N 5626204
[NL] Deze vistrap is onderdeel van het inlaatsysteem van de watermolen van Terbruggen. Forel en zalm kan daardoor de Geul inzwemmen. [EN] This fish ladder is part of the system of the watermill of Terbruggen and is intended for trout and salmon.
Location: Liège, Belgium

[NL]

De afdamming en de toegangssluis van de watermolen van Terbruggen zijn uitgerust met een vistrap. De forellen en zalmen die uit zee komen en via de Maas stroomopwaarts de Geul inzwemmen, kunnen hun trektocht zo zonder obstakels verderzetten. Meer nog, speciaal voor de vis werden vier bassins gebouwd. De werken - en de renovatie van de molen - waren mogelijk dankzij de steun van het Waals Gewest en het Europese Interregfonds.
De molen van Terbruggen dateert uit 1801. Sinds 1984 is hij buiten gebruik.

Bron (fragmenten, bewerkt): Via Gulia (visit link)

[EN]

The dam and the access lock of the watermill of Terbruggen are equipped with a fish ladder. The trout and salmon that come out of the sea and swim upstream into the Geul via the Meuse can continue their migration without any obstacles. Moreover, four basins were built especially for the fish. The works - and the renovation of the mill - were made possible thanks to the support of the Walloon Region and the European Interreg Fund.
The mill of Terbruggen dates from 1801. It has been out of use since 1984.

Source (fragments, edited): Via Gulia (visit link)

[FR]

Le barrage et l'écluse d'accès du moulin à eau de Terbruggen sont équipés d'une échelle à poissons. Les truites et saumons qui sortent de la mer et remontent la Geul par la Meuse peuvent poursuivre leur migration sans obstacle. De plus, quatre bassins ont été construits spécialement pour le poisson. Les travaux - et la rénovation du moulin - ont été rendus possibles grâce au soutien de la Région wallonne et du Fonds européen Interreg.
Le moulin de Terbruggen date de 1801. Il est hors d'usage depuis 1984.

Source (fragments, édité) : Via Gulia (visit link)

[DE]

Der Damm und die Zugangsschleuse der Wassermühle von Terbruggen sind mit einer Fischtreppe ausgestattet. Die Forellen und Lachse, die aus dem Meer kommen und über die Maas flussaufwärts in die Geul schwimmen, können ungehindert ihre Wanderung fortsetzen. Außerdem wurden vier Becken speziell für die Fische gebaut. Die Arbeiten - und die Renovierung der Mühle - wurden dank der Unterstützung der Wallonischen Region und des Europäischen Interreg-Fonds ermöglicht.
Die Mühle von Terbruggen stammt aus dem Jahr 1801. Sie ist seit 1984 außer Betrieb.

Quelle (Fragmente, bearbeitet): Via Gulia (visit link)