de Poortwachter van Huissen, NL
Posted by: Groundspeak Premium Member PetjeOp
N 51° 56.409 E 005° 56.437
31U E 702123 N 5758467
poortwachter kijkt in de richting van Arnhem
Waymark Code: WM15DZA
Location: Gelderland, Netherlands
Date Posted: 12/16/2021
Published By:Groundspeak Premium Member Outspoken1
Views: 2

Over het beeld 'de poortwachter'

,Je moet maar eens opletten als je in Huissen bent. Elke avond om negen uur hoor je de papklok. Dat was vroeger het teken dat de Arnhemse Poort op slot ging. Het verhaal wil dat de arbeiders tegen die tijd nog een bord pap aten en dan naar bed gingen. Daar komt de naam papklok vandaan”, vertelt Koos Meeuwsen geamuseerd.

Tijdens de stadsrondleiding door Huissen vertolkte hij vorig jaar de rol van poortwachter. Uiteraard bij de Arnhemse Poort waar ook het door Henk Göbel en Marga Carlier ontworpen beeld staat. Een groot beeld van een man met sleutelbos en zijn trouwe viervoeter aan zijn voeten.

Het gespuis buiten de stad houden
De poortwachter kijkt in de richting van Arnhem. Daar kwamen de mensen vandaan die naar Huissen wilden. ,,De poortwachter hield in de gaten wie de stad inging en wie er uit. Hij moest het gespuis buiten de stad houden”, zegt Koos Meeuwsen, lid van de Historische Kring Huessen.

In zijn rol als poortwachter had hij tijdens de rondleiding een oude hooivork in de hand. ,,Aan het eind zat wat schuim met bloedverf. Het leek er net op of ik iemand in de hooiwagen betrapt had”, gaat hij verder.

,,De poortwachter kreeg een kleine vergoeding voor zijn taak. Hij moest er een hele dag voor zitten. Hij mocht ook een weiland in de nabijheid van de poort verpachten. Zo voorzag hij in het levensonderhoud van zijn gezin.”

Het beeld is in 1992 geplaatst. Het is gemaakt door Henk Göbel (1941-2010) en zijn vrouw Marga Carlier (1943-2010).'

(visit link)

In de oudheid en de middeleeuwen werden stevige verdedingsmuren rond een stad of kasteel gebouwd. In deze muren waren een of meer poorten. Deze poorten werden afgesloten door middel van deuren en vaak ook door een valhek van hout of ijzer. Voor de poort lag vaak een gracht met een valbrug of ophaalbrug die vanaf de poort kon worden neergelaten en weer opgehaald met behulp van kettingen of touwen. Boven de poorten van een stad- of kasteelmuur werd vaak een of meer torens gebouwd om dit zwakke punt in de verdediging extra te verstevigen. Ook werd er wel een heel poortgebouw neergezet rond de poort.
Vreemdelingen konden niet zomaar de stad binnenkomen.

Poortwachters hielden de wacht en vroegen een vreemdeling wat hij kwam doen. Aan het begin van de avond werden de klokken geluid als teken dat de poorten werden gesloten. Dan kon niemand meer de stad in of uit.

De sleutels van de stad waren de sleutels die de stadspoorten konden openen. Deze sleutels werden vaak symbolisch overhandigd aan een vorst.
Sector of the workforce: Poortwachter

Created or Donated by which group: Not listed

Visit Instructions:

As a suggestion for your visit log, please make every effort to supply a brief-to-detailed note about your experience at the Waymark. If possible also include an image that was taken when you visited the Waymark. Images can be of yourself, a personal Waymarking signature item or just one of general interest that would be of value to others. Sharing your experience helps promote Waymarking and provides a dynamic history of your adventures.

Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Occupational Monuments
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log  
DeBoerHuissen visited de Poortwachter van Huissen, NL 01/29/2024 DeBoerHuissen visited it
PetjeOp visited de Poortwachter van Huissen, NL 12/22/2021 PetjeOp visited it

View all visits/logs