Statue of Liberty - Budapest, Hungary
Impressive Liberty Statue in Budapest, the capital of Hungary
Location: Budapest, Hungary

< HU >

Budapestre látogattunk egy geocaching esemény alkalmával, hogy találjunk néhány geocache-t/WM-et és létrehozzunk néhány új WM-et. Az egyik Geocache ennek a Szabadság-szobornak a közelében volt (és erre utalt), és van néhány WM is.

Ezt a lenyugözo emlékmuvet mindenképpen meg kell nézni. A cég médiatárolója 400 vagy 1000 darabos puzzle-t kínál ezzel a motívummal.

"A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest egyik jelképe, felemelt kezében pálmaágat (a gyozelem és a béke jelképét) tartó noalak, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben elkészült alkotása. Az eredeti, több kisebb szobrot is magába foglaló kompozíció hivatalos elnevezése Felszabadulási emlékmu volt; a német hadsereget Budapestrol kivero szovjet hadsereg haditettének emlékére állították. A szocialista rendszer bukása és a szovjet felszabadítás átértékelése után a szoboregyüttest némileg átalakították és a szovjetekre való utalásokat, mint például a szobor eloterében álló (kezében PPS–41 géppisztolyt tartó) 4 méter magas szovjet katona szobrát is eltávolították. A katona szobrát 1956-ban már ledöntötték, de a forradalom bukása után azt pótolták, majd 1992-ben végleg a Memento Parkba került. A szobor talapzatán lévo feliratot is megváltoztatták, ezzel új értelmezést adva Budapest egyik leglátványosabb nevezetességének. A szabadságot szimbolizáló noalak a felállítása után hamarosan a város egyik legfontosabb jelképévé vált.

Maga a szobor 14 méter magas, amely talapzatával együtt 40 méter magasra emelkedik a 235 méter magas Gellért-hegy fölé. A Citadella délkeleti bástyájánál álló emlékmu jól látható a fováros számos pontjáról."

Forrás és további információk: hu.wikipedia.org/wiki/Szabadság-szobor_(Budapest)

< EN >

We visited Budapest on the occasion of a geocaching event to find a few Geocaches/WMs and create some new WMs. One of the Geocaches was near (and referring to) this Liberty Statue and there are also a few WMs.

This impressive monument is definitely a must-see. The company media storehouse offers a puzzle with this motif in 400 or 1000 pieces.

"The Liberty Statue or Freedom Statue (Hungarian: Szabadság-szobor) is a monument on the Gellért Hill in Budapest, Hungary. It commemorates those who sacrificed their lives for the independence, freedom, and prosperity of Hungary.

History

It was first erected in 1947 in remembrance of the Soviet liberation of Hungary during World War II, which ended the occupation by Nazi Germany. Its location upon Gellért Hill makes it a prominent feature of Budapest's cityscape.

The 14 m tall bronze statue stands atop a 26 m pedestal and holds a palm leaf. Two smaller statues are also present around the base, but the original monument consisted of two more originally that have since been removed from the site and relocated to Statue Park. The monument was designed by Zsigmond Kisfaludi Stróbl. According to Kisfaludi Stróbl, the design was originally made for the memorial of István Horthy and would in that role have featured a human child instead of the palm leaf that was a Soviet addition."

Source and further information: en.wikipedia.org/wiki/Liberty_Statue_(Budapest)

Location City and Country: Budapest, Hungary