Mars - Landgoed Bronbeek - Arnhem, the Netherlands
31U E 702461 N 5764442
The Statue of the god Mars (and the planet named after him) is located at the entrance of the estate Bronbeek in Arhem
Location: Gelderland, Netherlands

NL Van bron
“Als je het Arnhemse landgoed Bronbeek betreedt zie je monumentale gebouwen in lichte kleuren op een groen gazon, omlijst door oude bomen. Direct links van de oprijlaan passeer je een meer dan manshoog beeld met helm en schild. De witte gestalte lijkt toezicht te houden op het geheel. Wie is het? Op de voet lees je de tekst: 'T is Mars, wiens heldenvuist het oorlogslot beslist'. Dit is dus Mars, de Romeinse oorlogsgod.

Het beeld is gehouwen uit Bentheimer zandsteen en niet gesigneerd. Direct na de productie moet het crèmewit geschilderd zijn geweest, zo bleek bij de restauratie in 1997. De sokkel is eveneens van zandsteen en behoort dus waarschijnlijk bij het beeld. Hierin is wit afgewisseld met beige. De stijl van de versiering met C-vormige motieven is kenmerkend voor het midden van de 18e eeuw.

Twee productiecentra voor zandstenen beelden waren er toen: Holland en het Westfalen (Bentheim, Gildehaus, Münster). De stijl van beelden uit Holland was geraffineerder dan in Westfalen, waar de vormgeving wat meer provinciaals aandeed. De stijl van Mars op Bronbeek doet denken aan de tweede groep. Ook de stijlkenmerken van de sokkel verwijzen naar de provincie. De maker heeft de Rococo-ornamentiek op een weinig verfijnde manier toegepast. Het is dus aannemelijk dat het beeld afkomstig is uit een Duits atelier. Kenners vermoeden op grond van het ontbreken van gevoelsmatige uitdrukking in het beeld bovendien, dat het een ambachtelijke kopie is van een origineel. Kopiëren was gebruikelijk in de ateliers rond steengroeves, zoals in Bentheim.

Hoe is dit beeld op het landgoed Bronbeek terecht gekomen? Zeker is dat dit beeld behoort tot de geschenken die het Koloiaal Militair Invalidenhuis Bronbeek spoedig na zijn opening op 19 februari 1863 ontving. De schenker was Arnold Christiaan Vongers uit Arnhem. Mars kreeg een plek langs de oprijlaan, en daar heeft het tot heden gestaan. Wat we verder weten komt van een aantekening achter op een schilderij uit de collectie Bronbeek. Daarin schrijft A. VerHuell in 1886: " Het beeld van Mars is afkomstig van de Kemenade

Het tuinbeeld Mars op het landgoed Bronbeek is gefabriceerd rond 1750 en door Silvius van Heeckeren besteld voor De Kemnade. De aankoop van dit landgoed in 1749 en de erop volgende verheffing tot havezathe in 1750 waren voor hem aanleiding om bij het huis een nieuwe stijltuin met deze sieraden te doen aanleggen. Wegens de hoge transportkosten bestelde Van Heeckeren de sculpturen hiervoor niet in het relatief verre Holland, maar in het veel nabijere Westfalen.”

Van bron
“Mars is vanaf de zon geteld de vierde planeet van het zonnestelsel, om de zon draaiend in een baan tussen die van de Aarde en die van Jupiter. De planeet is kleiner dan de Aarde en met een (maximale) magnitude van -2,9 minder helder dan Venus en meestal minder helder dan Jupiter. Mars wordt wel de rode planeet genoemd maar is in werkelijkheid eerder okerkleurig. De planeet is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog. Mars is gemakkelijk met het blote oog te bespeuren, vooral in de maanden rond een oppositie. 's Nachts is Mars dan te zien als een heldere roodachtige "ster" die evenwel door haar relatieve nabijheid geen puntbron is maar een schijfje. Daarom flonkert Mars niet zoals bv. de verre rode reuzenster Aldebaran.”

Van bron
Mars was de Romeinse god van de oorlog, maar had daarnaast ook nog enkele vruchtbaarheidsfuncties. Hij was bekend bij alle Italische volkeren. Hij was de zoon van Juno (de koningin der goden) en Jupiter, de vader der goden (of van Juno alleen, bezwangerd met behulp van een magische bloem). Oorspronkelijk was hij vooral de god van de vruchtbaarheid en beschermer van het vee, maar later smolt hij samen met de Griekse god Ares en werd hij primair geassocieerd met strijd, dood en oorlog. Zijn Etruskische equivalent is Laran. Mars is de meest vereerde god van het Romeinse Rijk, waarschijnlijk omdat zijn zonen (Romulus en Remus) gezien worden als de stichters van Rome. De maand maart en de planeet Mars zijn naar deze god vernoemd.
ENG From source
When you enter the estate Bronbeek in Arnhem you see light colors on a green lawn, framed by old trees. Immediately to the left of the driveway you pass a more than man-sized statue with helmet and shield. The white figure seems to supervise the whole. Who is it? On the foot you read the text: 'It is Mars, whose hero fist decides the fate of war'. So this is Mars, the Roman god of war.

The statue is carved from Bentheimer sandstone and is not signed. It must have been painted cream white immediately after production, as it turned out during the restoration in 1997. The pedestal is also made of sandstone and therefore probably belongs to the statue. White alternates with beige. The style of the decoration with C-shaped motifs is characteristic of the mid-18th century.

There were then two production centers for sandstone sculptures: Holland and Westphalia (Bentheim, Gildehaus, Münster). The style of statues from Holland was more refined than in Westphalia, where the design had a more provincial feel. The style of Mars op Bronbeek is reminiscent of the second group. The style features of the pedestal also refer to the province. The maker has applied the Rococo ornament in a less refined way. It is therefore likely that the statue comes from a German studio. On the basis of the lack of emotional expression in the image, connoisseurs also suspect that it is a traditional copy of an original. Copying was common in the workshops around quarries, such as in Bentheim.

How did this statue end up on the Bronbeek estate? It is certain that this statue is one of the gifts that the Koloiaal Militair Invalidenhuis Bronbeek received soon after its opening on 19 February 1863. The donor was Arnold Christiaan Vongers from Arnhem. Mars was given a spot along the driveway, and that's where it has stood until today. What else we know comes from a note on the back of a painting from the Bronbeek collection. In it, A. VerHuell writes in 1886: The image of Mars comes from the Kemenade

The Mars garden statue on the Bronbeek estate was manufactured around 1750 and ordered by Silvius van Heeckeren for De Kemnade. The purchase of this estate in 1749 and the subsequent elevation to havezathe in 1750 prompted him to have a new style garden laid out near the house with this jewellery. Due to the high transport costs, Van Heeckeren did not order the sculptures for this purpose in relatively distant Holland, but in much closer Westphalia.”

From source
“Mars is the fourth planet in the solar system from the sun, orbiting the sun between Earth's and Jupiter's. The planet is smaller than Earth and with a (maximum) magnitude of -2.9, less bright than Venus and usually less bright than Jupiter. Mars is sometimes called the red planet, but in reality it is more ocher colored. The planet is named after the Roman god of war. Mars is easy to spot with the naked eye, especially in the months surrounding an opposition. At night, Mars can then be seen as a bright reddish "star", which, however, due to its relative proximity, is not a point source but a disk. That is why Mars does not twinkle like the distant red giant star Aldebaran.”

From source
Mars was the Roman god of war, but also had some fertility functions. He was known to all the Italic peoples. He was the son of Juno (the queen of the gods) and Jupiter, the father of the gods (or of Juno alone, impregnated with a magical flower). Originally he was primarily the god of fertility and protector of livestock, but later he merged with the Greek god Ares and was primarily associated with battle, death and war. Its Etruscan equivalent is Laran. Mars is the most revered god of the Roman Empire, probably because his sons (Romulus and Remus) are considered the founders of Rome. The month of March and the planet Mars are named after this god.

Celestial Body: Mars