Laatste stadspoort van Montfoort - IJsselpoort - Montfoort, NL
The IJsselpoort next to the old city hall is the last remaining city gate of Montfoort
Location: Utrecht, Netherlands

NL Van bron
“Het Oude Stadhuis is het voormalige stadhuis van de Nederlandse gemeente Montfoort. Het stadhuis vormt één geheel met de IJsselpoort, de enig overgebleven stadspoort van Montfoort. Het is het oudste gebouw van Montfoort en een van de oudste stadhuizen van Nederland.

De onderste lagen van de IJsselpoort dateren waarschijnlijk (afgaande op de gebruikte stenen) uit het midden van de veertiende eeuw, net als de rest van de stadsmuur. De oudste delen van het gebouw die gedateerd konden worden met jaarringenonderzoek stammen van rond 1373, dit geldt voor een vaste moerbalk op de eerste verdieping. Eerder was er op waarschijnlijk dezelfde plek een 'stadskelder', die vermoedelijk een functie had voor de tolheffing bij een in 1353 afgebroken brug over de Hollandse IJssel (ook de kelder van het stadhuis werd later 'stadskelder' genoemd). De hoge ouderdom van het stadhuis is pas eind twintigste eeuw (1986-1990) door historisch en bouwkundig onderzoek bekend geworden, voordien dacht men op grond van onjuiste tekeningen van Blaeu en Stellingwerf dat het uit de zeventiende eeuw dateerde.

Terwijl de basisstructuur van het gebouw steeds ongeveer gelijk bleef, veranderde het aanzicht wel: op achttiende-eeuwse afbeeldingen is te zien dat de ingangen en ramen toen gotische en ronde bogen hadden, later zijn deze vervangen door grote rechthoekige ramen. In 1762 kwam er een nieuwe aanbouw aan de achterzijde (rivierzijde), terwijl zowel het poortgebouw (in 1781) als het hoofdgebouw (1840) een tentdak kregen.

Zeshonderd jaar lang bleef het stadhuis als zodanig in gebruik. Zo waren er vergaderingen van de gemeenteraad, werkten de burgemeesters en ambtenaren er en bevonden de gemeentesecretarie en het gemeentearchief zich in het gebouw. Tot de invoering van scheiding der machten in 1812 werd er rechtgesproken in de vierschaar; hiertoe diende de voornaamste ruimte van het stadhuis, de grote zaal op de bel-etage. Daarnaast had het gebouw in de loop der eeuwen verschillende nevenfuncties, zoals vergaderruimte voor de schutterij (van 1698 tot 1787, boven de poort), opslag van turf (langdurig), hout en levensmiddelen, ziekenverzorging (1576) en inkwartiering (1672-1674) van soldaten, een school (1547, tijdsduur onbekend) en het plaatselijke Museum van Oudheden. De poortwachter van de IJsselpoort had er ook woonruimte, die in de loop van de tijd een aantal malen verplaatst is van het ene naar het andere deel (kelder, poortgebouw, achteraanbouw).

In de periode 1963-1965 is het gebouw gerestaureerd. De trapgevels die bij de verbouwing in 1840 waren verwijderd, zijn toen hersteld, terwijl de poort aan de zijde van het hoofdgebouw een zadeldak kreeg. Toen in 1989 de gemeenten Linschoten en Willeskop in 1989 bij Montfoort waren gevoegd, was het stadhuis te klein geworden. Daarom kwam er een nieuw stadskantoor op het terrein van het vroegere kasteel Montfoort. Na de verhuizing in 1990 werd het Oude Stadhuis (onder die naam) in gebruik genomen als restaurant.”

Een zoektocht op google levert het stadhuis in Gouda op als oudste stadhuis in Nederland. Het stadhuis in Gouda is gebouwd in 1450. Maar dit klopt dus niet, omdat het stadhuis in Montfoort al een datering in 1373 kent! Het stadhuis in Gouda is wel het oudste stadhuis dat nog dienst doet als stadhuis.
ENG From source
“The Old Town Hall is the former town hall of the Dutch municipality of Montfoort. The town hall forms one whole with the IJsselpoort, the only remaining town gate of Montfoort. It is the oldest building in Montfoort and one of the oldest town halls in the Netherlands.

The lower layers of the IJsselpoort probably date (judging by the stones used) from the middle of the fourteenth century, just like the rest of the city wall. The oldest parts of the building that could be dated with tree ring research date from around 1373, this applies to a fixed nut beam on the first floor. Previously there was probably a 'city cellar' on the same spot, which probably had a function for toll collection at a bridge over the Hollandse IJssel that was demolished in 1353 (the cellar of the town hall was later called 'city cellar'). The old age of the town hall was not known until the end of the twentieth century (1986-1990) through historical and architectural research. Before that, it was believed, on the basis of incorrect drawings by Blaeu and Stellingwerf, that it dated from the seventeenth century.

While the basic structure of the building remained more or less the same, the appearance did change: eighteenth-century images show that the entrances and windows had Gothic and round arches, later these were replaced by large rectangular windows. In 1762 a new extension was added at the rear (river side), while both the gatehouse (in 1781) and the main building (1840) were given a tent roof.

The town hall remained in use as such for six hundred years. For example, there were meetings of the municipal council, the mayors and civil servants worked there and the municipal secretariat and the municipal archives were located in the building. Until the introduction of the separation of powers in 1812, judgment was held in the tribunal; the main room of the town hall, the great hall on the first floor, served for this purpose. In addition, the building had various additional functions over the centuries, such as meeting room for the militia (from 1698 to 1787, above the gate), storage of peat (long term), wood and food, care for the sick (1576) and quarters (1672-1674). of soldiers, a school (1547, duration unknown) and the local Museum of Antiquities. The gatekeeper of the IJsselpoort also had living space there, which has been moved a number of times over the course of time from one part to the other (basement, gatehouse, rear extension).

The building was restored in the period 1963-1965. The stepped gables that had been removed during the renovation in 1840 were then restored, while the gate on the side of the main building was given a gable roof. When the municipalities of Linschoten and Willeskop were added to Montfoort in 1989, the town hall had become too small. That is why a new municipal office was built on the site of the former Montfoort castle. After the move in 1990, the Old Town Hall (under that name) was taken into use as a restaurant.”

A search on google yields the town hall in Gouda as the oldest town hall in the Netherlands. The town hall in Gouda was built in 1450. But this is not correct, because the town hall in Montfoort already dates back to 1373! The town hall in Gouda is the oldest town hall that still serves as town hall.

Nearest Last of its Kind