Valkenisse Landfront Fledermaus, Dragonteeth, Valkenisse, Netherlands
Dagonteeth, Valkenisse, Netherlands
Location: Zeeland, Netherlands

NL

Het Widerstandsnest Fledermaus
Het steunpunt 'Fledermaus' in de duinen van Klein-Valkenisse vormde de eerste schakel van het Landfront Vlissingen en is vernoemd naar een opera van Richard Wagner. De stelling kon de drakentandversperring onderaan de duinvoet met vuur bestrijken. Hiertoe was in de stelling een geschutskazemat aanwezig met een antitankkanon dat flankerend over de versperring vuurde. De versperring zelf was opgebouwd uit meerdere rijen betonpiramides en had tot doel geallieerde tanks te stoppen. Er werd hier voor een betonnen versperring gekozen om te voorkomen dat het brakke water van de tankgracht het nabijgelegen waterwingebied van Valkenisse zou besmetten. Deze voorziening was voor de Duitsers van groot belang om de vesting gedurende een beleg van drinkwater te kunnen voorzien. Aan de buitenzijde van de drakentandversperring werden extra versperringen geplaatst zoals stalen Tsjechische 'egels'. Verder waren er omvangrijke mijnenveldenaangelegd. Al deze hindernissen moesten er voor zorgen dat de toegang tot de vesting bemoeilijkt werd.

EN

The Widerstandsnest Fledermaus
The 'Fledermaus' support centre in the dunes of Klein-Valkenisse formed the first link of the Landfront Vlissingen and is named after an opera by Richard Wagner. The position could cover the dragon tooth barrier at the bottom of the dune base with fire.

Admission Fee: free

Opening Days/Times: