Kweekschool voor onderwijzeressen - Arnhem, NL
IN ARNHEM WERD DE 1E KWEEKSCHOOL VOOR MEISJES VAN NEDERLAND OPGERICHT
Location: Gelderland, Netherlands

"De kweekschool voor onderwijzeressen aan de Weverstraat te Arnhem werd in 1860 opgericht door het Departement Arnhem der Maatschappij tot Nut van 't Algemeen in samenwerking met het Natuurkundig Genootschap "tot Nut en Genoegen". Het was de eerste kweekschool voor onderwijzeressen in Nederland. Het was een openbare school.
De eerste lessen werden gegeven door onderwijzers uit de regio in het gebouw van het Nut.
In 1862 kreeg de school een eigen gebouw in de Weverstraat. In 1863 waren er al 25 kwekelingen. De eerste directrice was mej. M.H. Brem. Naast de huiselijke zorgen was zij ook belast met het toezicht op het onderwijs. Dat bleek echter een te zware belasting. Het bestuur nam die taak van haar over. Al in 1864 werd de opleiding uitgebreid met een opleiding tot hoofdonderwijzeres. In 1875 werd de kweekschool zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze onafhankelijk werd van het Nut. Daartoe werd de Vereniging tot instandhouding der Kweekschool voor Onderwijzeressen in het leven geroepen. Zij nam het toezicht op het onderwijs op zich.
In 1870 trad mej. M.H. Brem af als directrice. Tot nieuwe directrice van het internaat werd benoemd oud-leerling mej. C. Mallinckrodt. M. Leopold werd directeur van de opleiding. Hij heeft de school een goede naam bezorgd. Toen hij in 1905 overleed, werd hij opgevolgd door L.C.T. Bigot. Ook deze man maakte zich zeer verdienstelijk.
In 1908 werd er een nieuwe school gebouwd op de plaats van de oude. In 1910 vierde de school haar vijftigjarig bestaan. Voor deze gelegenheid schreef de directeur een gedenkboek. Tot 1954 komt de kweekschool voor onderwijzeressen voor in de adressenboeken van Arnhem. Daarna niet meer. Mogelijk is ze opgegaan in één van de andere dan in Arnhem aanwezige kweekscholen."

Oud krantenartikel over de school:

Eng
THE 1ST BREEDING SCHOOL FOR GIRLS IN THE NETHERLANDS WAS ESTABLISHED IN ARNHEM

"The training college for teachers on the Weverstraat in Arnhem was founded in 1860 by the Arnhem Department of the Society for the Benefit of 't Algemeen in collaboration with the Natural Sciences Society "tot Nut en Groeten". It was the first training college for teachers in the Netherlands. was a public school.
The first lessons were given by teachers from the region in the Nut building.
In 1862 the school got its own building in the Weverstraat. In 1863 there were already 25 nurseries. The first director was Ms. M.H. Broom. In addition to the domestic care, she was also charged with supervising education. However, that turned out to be too heavy a burden. The board took over that task from her. As early as 1864, the training was expanded with training to become a head teacher. In 1875 the training college became independent. That is, it became independent of Nut. To this end, the Association for the Preservation of the Nursery School for Teachers was created. She took over the supervision of education.
In 1870 Mrs. M.H. Brem as director. Former student Ms. C. Mallinckrodt. M. Leopold became director of the training. He gave the school a good name. When he died in 1905, he was succeeded by L.C.T. bigot. This man also made himself very deserving. In 1908 a new school was built on the site of the old one. In 1910 the school celebrated its fiftieth anniversary. The director wrote a memorial book for this occasion. Until 1954, the training college for female teachers appears in the address books of Arnhem. After that, no more. She may have been absorbed in one of the other breeding schools than in Arnhem."

Old newspaper article about the school:
Weverstraat 16