Oude gemeentehuis - Woerden, NL
oude stad huis westdam woerden
Location: Utrecht, Netherlands

Op 28 februari 1887 besloot het Woerdense gemeentebestuur het oude Stadhuis aan het Kerkplein over te dragen aan het Rijk en een nieuw gemeentehuis te bouwen. Dat was hard nodig, omdat het oude pand in slechte staat verkeerde en de groei van de gemeente en de administratie een nieuw gebouw hard nodig maakte. Een commissie uit de gemeenteraad onder leiding van burgemeester Schalij ging op zoek naar een plaats en een ontwerp voor het nieuwe stadhuis. Die plaats was snel gevonden. Aan de westkant van de stad, op de plek waar de kort daarvoor afgebrande gasfabriek had gestaan, zou een nieuw gemeentehuis uitstekend op zijn plaats zijn. In Noordwijk zag de commissie een pas gebouwd gemeentehuis, waarvan men erg gecharmeerd was en waarvan de burgemeester de bouwtekeningen van zijn Noordwijkse collega te leen kreeg. De architect, de bekende Nicolaas Molenaar, werd verzocht om ook voor Woerden een stadhuis te ontwerpen. Dit vond een meerderheid van de gemeenteraad echter te duur. De gemeente-architect Cornelis Fluijt paste de tekeningen aan (het verhaal gaat, dat hij ze, samen met burgemeester Schalij, heeft overgetrokken….in spiegelbeeld), de bouw werd voor fl. 23.200,- aanbesteed aan de IJsselsteinse aannemer Johannes de Groot en in oktober 1888 was het gebouw gereed. In juni 1889 werd het officieel in gebruik genomen als stadhuis annex politiebureau.

Het verhaal kreeg echter een staartje. De handelwijze van het Woerdense gemeentebestuur kwam ter ore aan de Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst, die het voor architect Molenaar opnam en de zaak in het openbaar aan de kaak stelde. Ook jhr Victor de Stuers, een bekend Kamerlid, bracht het plagiaat in 1903 nog ter sprake. Het leidde tenslotte tot de invoering van auteursrechten voor bouwkunst. Overigens werd Molenaar door het Rooms-Katholieke raadslid Hofman persoonlijk gecompenseerd voor de gedorven inkomsten. Hofman liet hem een aantal nog bestaande bedrijfspanden in Woerden realiseren en schijnt er voor gelobby’d te hebben, dat Molenaar de in 1892 gebouwde Rooms-Katholieke Bonaventurakerk heeft mogen ontwerpen.

uitgebreide info

van bron (visit link)
Woerden stamt uit de Romeinse tijd, toen rond 41 n.Chr het castellum Laurium op deze plek werd gesticht, op een natuurlijke hoogte. Dit castellum was een legerplaats langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, die gevormd werd door de Rijn, tegenwoordig de Oude Rijn. Laurium is in gebruik geweest tot omstreeks 270. Er is een aantal Romeinse schepen in Woerden gevonden, en een replica wordt sinds 2009 gebruikt voor rondvaarten.

Woerden kreeg op 12 maart 1372 stadsrechten van hertog Albrecht van Beieren. In 1410 begon de bouw van het Kasteel van Woerden en in 1501 het stadhuis. Latere monumentale gebouwen zijn de Lutherse kerk (1646), de Pastorie (1672), Petruskerk (1673), de stellingmolen De Windhond (1755), het Arsenaal (1762), het Kruijthuis (1784), de Kazerne (1790), het Klooster (1899), de watertoren (1906) en de Sint-Bonaventurakerk (1892), die met zijn hoge naaldspits van verre het stadsgezicht domineert.

On February 28, 1887, the city council of Woerden decided to transfer the old Town Hall on Kerkplein to the government and to build a new town hall. This was badly needed, because the old building was in a bad state and the growth of the municipality and the administration made a new building urgently needed. A committee from the city council headed by mayor Schalij went in search of a location and a design for the new city hall. That place was quickly found. On the west side of the city, on the site of the recently burned-out gasworks, a new town hall would be ideally suited. In Noordwijk, the committee saw a newly built town hall, which people were very charmed by, and from which the mayor borrowed the blueprints from his colleague from Noordwijk. The architect, the well-known Nicolaas Molenaar, was asked to design a town hall for Woerden as well. However, a majority of the council found this too expensive. The municipal architect Cornelis Fluijt adapted the drawings (the story goes that he, together with mayor Schalij, traced them…in a mirror image), the construction was tendered for fl. 23,200,- to the IJsselstein contractor Johannes de Groot and in October 1888 the building was completed. In June 1889 it was officially inaugurated as a town hall and police station.

However, the story took a turn. The actions of the Woerden municipal council came to the attention of the Society for the Promotion of Architecture, which stood up for architect Molenaar and publicly denounced the matter. Jhr Victor de Stuers, a well-known member of parliament, also brought up plagiarism in 1903. It eventually led to the introduction of copyright for architecture. Incidentally, Molenaar was personally compensated by the Roman Catholic councilor Hofman for the lost income. Hofman had him realize a number of still existing business premises in Woerden and seems to have lobbied for Molenaar to be allowed to design the Roman Catholic Bonaventure Church built in 1892.

more info

from source (visit link)
Woerden is a city and municipality in the west of the Dutch province of Utrecht, in the east of the Green Heart. The municipality consists of the cores of Woerden, Harmelen, Kamerik and Zegveld. The municipality of Woerden has 52,918 inhabitants (January 31, 2022, source: CBS) and the city of Woerden has 38,310 inhabitants (January 1, 2021).

Woerden dates back to Roman times, when the castellum Laurium was founded on this site around 41 AD, on a natural height. This castellum was an encampment along the northern border of the Roman Empire, which was formed by the Rhine, today the Old Rhine. Laurium was in use until about 270. A number of Roman ships have been found in Woerden, and a replica has been used for cruises since 2009.

Woerden received city rights from Duke Albrecht of Bavaria on March 12, 1372. The construction of Woerden Castle started in 1410 and the town hall in 1501. Later monumental buildings are the Lutheran Church (1646), the Pastorie (1672), Petruskerk (1673), the De Windhond tower mill (1755), the Arsenal (1762), the Kruijthuis (1784), the Kazerne (1790), the Monastery (1899), the water tower (1906) and the Saint Bonaventure Church (1892), which dominates the cityscape from afar with its high spire.

Name: oude gemeentehuis

Woerden, westdam 3 Netherlands