Begraafplaats rond de Salviuskerk - Dronrijp, NL
Kleine begraafplaats rondom de Salviuskerk.
Location: Friesland, Netherlands

De Salviuskerk (bijgenaamd: d'Alde Wite = de oude witte) was oorspronkelijk gewijd aan Sint-Salvius. De romaanse kerk, gebouwd in de 12e eeuw werd in 1504 verbouwd, waarbij met name het koor en de zuidmuur een gotisch karakter kregen. De eenbeukige kerk is gedekt door een houten tongewelf. De toren werd in 1544 gebouwd met daarin een door Geert van Wou gegoten klok uit 1493. De zuidingang heeft een fronton met een doodshoofd tussen twee obelisken. Naast de ingang bevindt zich een memoriesteen ter nagedachtenis van Eise Eisinga. De fronton boven de oostingang heeft drie beelden van de deugden, zoals Caritas.

Het orgel uit 1653 is het oudste kerkorgel van Friesland en werd gemaakt door de gebroeders Arnoldus en Tobias Bader. Het orgel werd in de 19e eeuw gerestaureerd door Willem Hardorff en in de 20e eeuw door Bakker & Timmenga. De kerk heeft zeven herenbanken en een groot aantal grafzerken.

Rondom de kerk is een kerkhof. Naast de graven is er ook een columbarium en een strooi veld.
Op deze begraafplaats kun je ook het graf van Eise Eisinga vinden.
In het graf liggen de vader van Eise (die Jeltes Eise heet) en Eise zelf die Eise Jeltes heet) begraven. Eise heeft op de grafsteen een wiskundige puzzel geplaatst waarmee je de geboorte en sterfdatum van zijn vader kunt berekenen.
De tekst op het graf luid als volg:
De tekst van de grafsteen is als volgt:

Jelte Eises Eisinga

Was in de tijd van dit Noodlottig leeven
Van God een wonderbaar vernuft gegeeven
Die door zijn Eigen vinding dingen wrogt
En door zijn Eigen hand tot rijpheidt brogt
So dat men boven zijn Natuurgenoten
Den lof en roem van veele sag vergroten
’T Lighaam is hier ter ruste neer geleidt
Tot dat de Heer het wekt tot d’Eeuwigheidt.

Sijn Ouderdom doe hij stierf met de Jaaren
Christy Geaddeerd maakt 1854 204/365
En de Jaaren Christy met het 1/4 van sijn Jaren
Gemultipliceert komt 31120 292849/532900

Eise Eisinga
website: (visit link)

Eng
The Salvius Church (nicknamed: d'Alde Wite = the old white) was originally dedicated to Saint Salvius. The Romanesque church, built in the 12th century, was renovated in 1504, with the choir and south wall in particular being given a Gothic character. The single-aisled church is covered by a wooden barrel vault. The tower was built in 1544 with a clock cast by Geert van Wou from 1493. The south entrance has a pediment with a skull between two obelisks. Next to the entrance is a memorial stone in memory of Eise Eisinga. The pediment above the east entrance has three statues of the virtues, such as Caritas.

The organ from 1653 is the oldest church organ in Friesland and was made by the brothers Arnoldus and Tobias Bader. The organ was restored in the 19th century by Willem Hardorff and in the 20th century by Bakker & Timmenga. The church has seven pews and a large number of gravestones.

There is a cemetery around the church. In addition to the graves, there is also a columbarium and a scattering field.
In this cemetery you can also find the grave of Eise Eisinga.
In the grave the father of Eise (who is called Jeltes Eise) and Eise herself who is called Eise Jeltes) are buried. Eise has placed a mathematical puzzle on the tombstone with which you can calculate the date of birth and death of his father.
The text on the grave reads as follows:
The text of the tombstone is as follows: