Trijn van Leemput - Utrecht - NL
Location: Utrecht, Netherlands

Trijn van Leemput (ca. 1530 - Utrecht, 1607) was een Utrechtse verzetsheldin aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Volgens de overlevering zou ze op 2 mei 1577 na het beleg van Vredenburg een grote groep vrouwen hebben verzameld en zijn opgetrokken naar het kasteel Vredenburg, waar ze het signaal gaf om het kasteel te slopen.

Het beeld is gemaakt van Brons en is ongeveer 1,20 meter hoog het laat een vrouw zien met in haar rechterhand een houweel en in haar linkerhand een baksteen. Links aan haar voeten is een schaalmodel van kasteel Vredenburg te zien.
bron (visit link)
Trijn van Leemput (ca. 1530 - Utrecht, 1607) was an Utrecht resistance heroine at the beginning of the Eighty Years' War. According to tradition, on 2 May 1577, after the siege of Vredenburg, she gathered a large group of women and marched them to Vredenburg Castle, where she gave the signal to demolish the castle.

The statue is made of Bronze and is about 1.20 metres high. It shows a woman holding a pickaxe in her right hand and a brick in her left. At her feet, on the left, is a scale model of Vredenburg Castle.
source (visit link)