Carillon van de st Plechelmus baseliek - Oldenzaal, NL
Een carillon van 48 klokken hangt in de toren van de Plechelmus.
Location: Overijssel, Netherlands

"De beiaard van Oldenzaal hangt in de toren van de St. Plechelmusbasiliek. Deze toren werd omstreeks 1240 aan de westkant van de kerk gebouwd.

Pas sinds 1930 hangt er in de toren een volledig carillon, cadeau gegeven door de heer en mevrouw P.J. Gelderman-Bartelink bij gelegenheid van hun 12½-jarig huwelijk op 18 oktober 1928.

Tot de aanschaf van een beiaard werd definitief besloten toen ook een commissie van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging had vastgesteld dat de Plechelmustoren nagenoeg ideaal was voor de plaatsing van een beiaard en "een groot, modern klokkenspel kan bevatten, dat een prachtig verzadigd geluid naar buiten zou werpen." De bevindingen van de commissie werden in een adviesrapport aan de opdrachtgever gepresenteerd.

De beiaard van de St. Plechelmusbasiliek telt 48 klokken. In 1929 goten de Engelse gieters Gillett & Johnston 42 klokken. In 1949 kwamen daar 3 basklokken bij en in 1965 nog eens 2 kleine klokjes. De grootste klok, genaamd 'Maria', werd in 1493 gegoten door de klokken- en geschutsgieter Geert van Wou uit Kampen.

Nadat de klokken vanuit Engeland naar Nederland waren verscheept kon Eijsbouts uit Asten met de inrichting van het instrument beginnen. Voor de inwoners van de stad was het uiteraard heel bijzonder dat na eeuwen voortaan klokkenmuziek uit hun toren zou klinken. Vlak voor de officiële ingebruikname verscheen daarom een extra uitgave van 'Nieuws van de week' van de Oldenzaalse uitgever J. Verhaag. In deze krant legt Dr. J. Casparie, destijds voorzitter van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging, uit wat een beiaard precies is en waarom juist de toren van de basiliek zo geschikt is als klokkentoren.

Na alle plechtigheden werd de beiaard uiteindelijk om 18.00 uur feestelijk ingespeeld door Toon van Balkom, stadsbeiaardier van 's-Hertogenbosch. Hij speelde allereerst het 'Wilhelmus'. Voor een tweede concert was Maurice Lannoy uit het Franse St.-Amand-les-Eaux naar Oldenzaal gekomen. De volgende dag, in die jaren Koninginnedag, werden de klokken nog tweemaal een uur lang bespeeld door Joh. W. Meyll uit Nijkerk.

ijdens de Tweede Wereldoorlog waren de klokken niet te horen. De beiaard is in die jaren bewust niet bespeeld, opdat niemand zou horen dat er zich klokken in de toren bevonden. Bovendien waren de klokken vanwege de gesloten toren van buitenaf niet zichtbaar. De beiaard is mede daardoor voor de klokkenvordering gespaard gebleven. Zowel Enschede als Almelo zijn hun beiaarden helaas wel kwijt geraakt.

Klik op foto voor vergrotingIn 1949 werd herdacht dat Oldenzaal 900 jaar geleden marktrechten en 700 jaar geleden stadsrechten had gekregen. Ter gelegenheid van deze eeuwfeesten stelden H.P. Gelderman en Zonen geld beschikbaar om het carillon uit te breiden met drie basklokken. Door Koninklijke Eijsbouts uit Asten werden toen nog eens drie basklokken gegoten. Het bleek toen tevens goed uitvoerbaar de zware (iets te hoge) Van Wou-klok tot een zuivere C1 bij te stemmen, waardoor de basis van de beiaard van Es1 naar C1 kon worden verlaagd.

Tijdens herstellingen aan de inrichting van het carillon in 1965 brachten twee nieuwe discantklokjes van dezelfde schenker het totaal op 48 klokken. De nieuwste door Eijsbouts gegoten klokjes kregen de namen 'Karel' en 'Dora' (naar stadsbeiaardier Karel Borghuis en zijn vrouw Dora Stuldreher). Oldenzaal bezit een fraaie en veel gewaardeerde concertbeiaard."

Eng
Oldenzaal's carillon hangs in the tower of the St. Plechelmus Basilica. This tower was built around 1240 on the west side of the church.

Only since 1930 has a complete carillon hangs in the tower, given as a present by Mr. and Mrs. P.J. Gelderman-Bartelink on the occasion of their 12½th wedding anniversary on October 18, 1928.

A final decision was made to purchase a carillon when a committee of the Dutch Glockenspiel Association had also determined that the Plechelmustoren was virtually ideal for the placement of a carillon and "can contain a large, modern chime that produces a beautifully saturated sound to the outside world." would cast." The findings of the committee were presented to the client in an advisory report.

The carillon of the St. Plechelmus Basilica has 48 bells. In 1929 the English founders Gillett & Johnston cast 42 bells. In 1949 3 bass bells were added and in 1965 another 2 small bells. The largest bell, called 'Maria', was cast in 1493 by the bell and gun founder Geert van Wou from Kampen.

After the bells had been shipped from England to the Netherlands, Eijsbouts from Asten was able to start furnishing the instrument. For the inhabitants of the city it was of course very special that after centuries, bell music would sound from their tower. Just before the official opening, an extra edition of 'News of the week' by the Oldenzaal publisher J. Verhaag was therefore published. In this paper, Dr. J. Casparie, then chairman of the Dutch Glockenspiel Association, explains exactly what a carillon is and why the tower of the basilica is so suitable as a bell tower.

After all the ceremonies, the carillon was finally festively played at 6 pm by Toon van Balkom, city carillonneur of 's-Hertogenbosch. He first played the 'Wilhelmus'. Maurice Lannoy had come to Oldenzaal from the French town of St.-Amand-les-Eaux for a second concert. The next day, Queen's Day in those years, the bells were played by Joh. W. Meyll from Nijkerk.

During the Second World War, the bells could not be heard. The carillon was deliberately not played in those years, so that no one would hear that there were bells in the tower. In addition, due to the closed tower, the bells were not visible from the outside. Partly because of this, the carillon was spared from the bells claim. Unfortunately, both Enschede and Almelo have lost their carillons.

Click on photo to enlargeIn 1949 it was commemorated that 900 years ago Oldenzaal had received market rights and 700 years ago city rights. On the occasion of these centenaries, H.P. Gelderman en Zonen money available to expand the carillon with three bass bells. Royal Eijsbouts from Asten then cast another three bass bells. It then also proved feasible to adjust the heavy (slightly too high) Van Wou bell to a pure C1, so that the base of the carillon could be lowered from Es1 to C1.

During repairs to the interior of the carillon in 1965, two new treble bells from the same donor brought the total to 48 bells. The newest bells cast by Eijsbouts were given the names 'Karel' and 'Dora' (after city carillonneur Karel Borghuis and his wife Dora Stuldreher). Oldenzaal owns a beautiful and much appreciated concert carillon.
Location:
Sint Plechelmusplein 10

Number of bells: 48

Schedule of regular public performances:
Bijna iedere zaterdagmiddag bespeelt de stadsbeiaardier van 13.30 uur tot 14.30 uur dit bijzondere instrument. Af en toe wordt de bespeling verplaatst naar vrijdagavond van 19.30 tot 20.30 uur. In de zomermaanden juli en augustus is de beiaard bovendien op zeven zondagavonden als concertinstrument te beluisteren. Eng The city carillonneur plays this special instrument almost every Saturday afternoon from 1.30 pm to 2.30 pm. Occasionally the play is moved to Friday evenings from 7.30 pm to 8.30 pm. In the summer months of July and August, the carillon can also be heard as a concert instrument on seven Sunday evenings.

Year of construction: 08/30/1930

Structure: the tower belongs to the st Plechelmus baselique