Monument voor de Canadese Queen’s own Rifles (QOR) - Rha - NL
Location: Gelderland, Netherlands

In Rha, nabij Steenderen, staat een fraai opgezet monument ter nagedachtenis aan een gevechtsactie in aanloop op operatie Cannonshot, waarbij 7 Canadezen van The Queens Own Rifles het leven lieten.

Bijschrift bij het monument:
Op 28 maart, 1945, staken de Queen’s Own Rifles of Canada de Rijn over bij Rees en trokken Noord Nederland binnen via Doetinchem terwijl ze de Duitse troepen achtervolgden die zich terugtrokken. Het aantal slachtoffers steeg bij het Batallion terwijl ze zich een weg vochten door de plaatsen Laag-Keppel en Doesburg en optrokken langs de buitenplaatsen Eekhoorn, Zwarte Schaar, Rodenburg, Hoefken, Huis te Weerde en Pipelure.
Een hevige strijd ontbrandde bij Rha hetgeen nog meer doden veroorzaakte. Het Battalion werd een waar koninklijk onthaal bereid door de stad Zutphen op 8 april en de feestelijkheden namen nog toe toen Prins Bernard de stad kwam bezoeken op 9 april. Daarna stootte men door naar Snippeling, Deventer en Zwolle dat zonder een schot te lossen bevrijd werd op de 14de.

Het gevoel van de eindoverwinning hing in de lucht.

Gedurende de tien dagen van de gevechten in het gebied rond Zutphen gaven de volgende Riflemen hun leven:
Rfn. J.E. Aiken – 19 jaar oud.
Rfn. E.H. Atkinson – 24 jaar oud.
Rfn. W. Burns – 22 jaar oud.
Rfn. O.E. Clark – 20 jaar oud.
Rfn. D.N. Patience – 26 jaar oud.
Rfn. T.E.C. Crawford – 31 jaar oud.
Rfn. G. Ewoniuk – 19 jaar oud.
Rfn. H. Goldsmirth – 26 jaar oud.
Cpl. H. Jamieson – 26 jaar oud.
Rfn. M.E. Pretice – 26 jaar oud.
Rfn. M.H. York – 19 jaar oud.
Lt. J.G. Kavanagh – 25 jaar oud.
Rfn. R. Macara – 26 jaar oud .
Rfn. M.J. McKenna – 26 jaar oud.
Rfn. A.R.L. Mylles – 20 jaar oud.
Rfn. L.J. Warner – 30 jaar oud.

Elke soldaat van de QOR of Canada was een jonge Canadees in de bloei van zijn leven die zich vrijwillig had ingezet voor de goede zaak. Vanaf Juno Beach op 6 juni, 1944, tot aan de eindoverwinning in Duitsland op 8 mei, 1945, streden deze Riflemen mee in alle belangrijke campagnes als onderdeel van de grote geallieerde legermacht. Tegen het eind van de oorlog hadden de Queen’s Own Rifles of Canada meer dan 1.000 verliezen geleden.

462 Riflemen brachten het grootste offer en gaven hun leven.

We zullen hen in onze herinnering bewaren! In gedachtenis!
Onthuld door de leden van de Regiment familie 02 mei, 2000.

Op kerstavond worden er sinds 2014 kaarsjes geplaatst op oorlogsgraven op 256 locaties in Nederland en daarbuiten. Ook op Tweede Wereldoorlog gerelateerde gedenkplekken en monumenten worden kaarsjes geplaatst,
bron (visit link)

In Rha, near Steenderen, is a beautifully erected monument commemorating a combat action leading up to Operation Cannonshot, in which seven Canadians from The Queens Own Rifles lost their lives.

Caption to the monument:
On 28 March, 1945, the Queen's Own Rifles of Canada crossed the Rhine at Rees and entered northern Holland via Doetinchem while pursuing German troops who were retreating. Casualties rose among the Batallion as they fought their way through the towns of Laag-Keppel and Doesburg and advanced past the country estates of Eekhoorn, Zwarte Schaar, Rodenburg, Hoefken, Huis te Weerde and Pipelure.
A fierce battle ignited at Rha which caused further casualties. The Battalion was given a true royal welcome by the town of Zutphen on 8 April and the celebrations intensified when Prince Bernard came to visit the town on 9 April. They then pushed on to Snippeling, Deventer and Zwolle, which was liberated without firing a shot on the 14th.

The feeling of final victory hung in the air.

During the ten days of fighting in the Zutphen area, the following Riflemen gave their lives:
Rfn. J.E. Aiken - aged 19.
Rfn. E.H. Atkinson - 24 years old.
Rfn. W. Burns - aged 22 years.
Rfn. O.E. Clark - 20 years old.
Rfn. D.N. Patience - aged 26 years.
Rfn. T.E.C. Crawford - 31 years old.
Rfn. G. Ewoniuk - aged 19 years.
Rfn. H. Goldsmirth - 26 years old.
Cpl. H. Jamieson - aged 26.
Rfn. M.E. Pretice - aged 26.
Rfn. M.H. York - aged 19.
Lt. J.G. Kavanagh - 25 years old.
Rfn. R. Macara - 26 years old .
Rfn. M.J. McKenna - 26 years old .
Rfn. A.R.L. Mylles - 20 years old .
Rfn. L.J. Warner - 30 years old.

Each soldier of the QOR of Canada was a young Canadian in the prime of life who had volunteered for the good cause. From Juno Beach on 6 June, 1944, to the final victory in Germany on 8 May, 1945, these Riflemen fought in all the major campaigns as part of the great Allied army. By the end of the war, the Queen's Own Rifles of Canada had suffered more than 1,000 losses.

462 Riflemen made the greatest sacrifice and gave their lives.

We will keep them in our memories! In remembrance!
Unveiled by members of the Regiment family 02 May, 2000.

Candles have been placed on war graves at 256 locations in the Netherlands and abroad on Christmas Eve since 2014. Candles are also placed at World War II-related memorial sites and monuments,
source (visit link)

Date of Dedication: 05/05/2000