Wilhelmina Kinderziekenhuis - Utrecht - NL
31U E 649411 N 5773225
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis is vernoemd naar koningin Wilhelmina.in de jaren 70 hier naar toe verhuist
Location: Utrecht, Netherlands

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is een kinderziekenhuis dat in 1888 begon aan de Oude Kerkstraat 28-30 en tien jaar later verhuisde naar de Nieuwegracht 137 in Utrecht, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het ziekenhuis is vernoemd naar koningin Wilhelmina.

Het ziekenhuis had aanvankelijk voldoende ruimte in het pand op de Nieuwegracht en barakken in de achtertuin. Maar in de daarop volgende honderd jaar werden er verschillende uitbreidingen gerealiseerd achter het oude gebouw. Successievelijk werden in het blok tussen de A.B.C.-straat, Groenestraat en Eligenstraat de woningen opgekocht, onteigend en gesloopt, de vrijgekomen ruimte werd gebruikt voor nieuwe vleugels. De bekendste uitbreiding was de circa 30 meter hoge beddentoren die in 1969 werd gerealiseerd. In de oude binnenstad kwam tussen de kleinschalige monumentale architectuur van woonhuizen een betonnen flat te staan. In 1973 werd er weer een vleugel bijgebouwd. Maar uiteindelijk bleek dat er niet onbeperkt kon worden uitgebreid in de binnenstad. Het besef brak door dat de toenemende vraag naar zorg, in kwaliteit en kwantiteit, niet op deze plek was in te vullen. Ook de groeiende verkeersstromen naar de binnenstad, van steeds meer ouders die op bezoek konden komen, zorgden voor problemen in de omgeving. Ten slotte waren het de veranderende bouwinzichten (ten opzichte van de jaren 70) die het kinderziekenhuis deden besluiten om uit te wijken naar een nieuwe locatie.
meer lezen (visit link)

The Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is a children's hospital that began in 1888 at Oude Kerkstraat 28-30 and moved ten years later to Nieuwegracht 137 in Utrecht, in the Dutch province of Utrecht. The hospital was named after Queen Wilhelmina.

The hospital initially had enough space in the building on Nieuwegracht and barracks in the backyard. But over the next hundred years, several extensions were built behind the old building. Successively, in the block between A.B.C. Street, Groenestraat and Eligen Street, houses were bought up, expropriated and demolished, the vacant space used for new wings. The best-known extension was the approximately 30-metre-high bed tower built in 1969. In the old city centre, a concrete flat stood among the small-scale monumental architecture of residential houses. Another wing was added in 1973. But eventually it became clear that there could not be unlimited expansion in the city centre. It was realised that the increasing demand for care, in quality and quantity, could not be met at this location. The growing traffic flows into the city centre, from more and more parents who could visit, also created problems in the area. Finally, it was changing building insights (compared to the 1970s) that made the children's hospital decide to move to a new location.
read more (visit link)

Lundlaan 6,