Pont de Querós
31T E 455576 N 4645512
[CAT]Antic pont medieval de Querós.[ENG] Old medieval bridge of Queros.[ES] Antiguo puente medieval de Querós.
Location: Cataluña, Spain

[CAT]
Pont de quatre ulls fet d'obra de pedra i morter de calç. De llargada i altura considerables, es conserva en força bon estat, malgrat els anys que fa que està submergit al pantà de Susqueda durant llargs períodes. S'hi aprecia que un dels arcs és fruit d'un condicionament posterior.

Observacions:
Es fa visible i es pot arribar a travessar quan l'aigua del pantà baixa per sota del 35-40%.

Dades històriques:
Construït entre el 1532 i el 1534 pel mestre de cases Joan Roig, facilitava les comunicacions entre les diverses cases de Querós, situades a banda i banda del Ter. Va ser refet dues vegades (1617 i 1940) després de dues riades, fins que el 1967 va ser negat per les aigües del pantà de Susqueda.

Accés:
Fàcil. Trencall a la dreta de la pista Susqueda-Sau, a uns 10 km de Susqueda i a 1 km després del pont sobre la riera de Querós o des del Santuari de Mondois, anar fins a l'antiga església de Sant Martí de Querós i continuar a la dreta pel corriol que transcorre paral·lel al marge de l'aigua en el seu nivell més alt.

[EN]
Four-eyed bridge made of stonework and lime mortar. It is of considerable length and height, but has been submerged in the Susqueda reservoir for long periods. One of the arches is seen as the result of a later conditioning.

Observations:
It becomes visible and can be traversed when the swamp water falls below 35–40%.

Historical data:
Built between 1532 and 1534 by Joan Roig, it facilitated communication between the various houses of Querós on both sides of the Ter. It was remade twice (1617 and 1940) after two riades, until 1967 it was denied by the waters of the Susqueda reservoir.

Access:
Easy. It is located on the right of the Susqueda-Sau track, about 10 km from Susqueda and 1 km after the bridge over the Querós stream or from the Sanctuary of Mondois, it goes to the old church of Sant Martí de Querós and continues on the right by the corriol running parallel to the margin of the water at its highest level.
[ESP]
Puente de cuatro ojos hechos de obra de piedra y mortero de cal. De longitud y altura considerables, se conserva en bastante buen estado, a pesar de los años que hace que está sumergido al pantano de Susqueda durando largos periodos. Se aprecia que uno de los arcos es fruto de un acondicionamiento posterior.

Observaciones:
Se hace visible y se puede llegar a atravesar cuando el agua del pantano baja por debajo del 35-40%.

Datos históricos:
Construido entre el 1532 y el 1534 por el maestro de casas Joan Roig, facilitaba las comunicaciones entre las diversas casas de Queros, situadas a ambos lados del Ter. Fue rehecho dos veces (1617 y 1940) después de dos riadas, hasta que el 1967 fue negado por las aguas del pantano de Susqueda.

Acceso:
Fácil. Desvío a la derecha de la pista Susqueda-Sau, a unos 10 km de Susqueda y a 1 km después del puente sobre la riera de Queros o desde el Santuario de Mondois, ir hasta la antigua iglesia de San Martín de Queros y continuar a la derecha por la vereda que transcurre paralelo al margen del agua en su nivel más alto.

******
Old photographs have been obtained from the following source: