Staatsmijn Wilhelmina - Landgraaf - NL
Staatsmijn Wilhelmina wordt in 1906 in gebruik genomen. Het is de eerste staatsmijn.
Location: Limburg, Netherlands

Staatsmijn Wilhelmina wordt in 1906 in gebruik genomen. Het is de eerste staatsmijn. Daarom wordt hij in de volksmond ook wel ‘d’r Stjaat’ genoemd. Tot de sluiting van de mijn in 1969 wordt hier in totaal ca. 59.235.000 ton steenkool naar de oppervlakte gebracht.

Daarbij wordt ook nog eens 36.000.000 ton mijnsteen gedolven. Via lange transportbanden wordt het dag en nacht afgevoerd naar de steenberg waaruit de huidige Wilhelminaberg is ontstaan. Vanaf 1924 heeft de mijn twee schachten.

Het diepste punt ligt op 823 meter beneden het maaiveld. In de loop der jaren groeit de mijnzetel uit tot een enorm bedrijfscomplex waar duizenden mensen werk vinden. Uiteindelijk beslaat het totale mijnterrein een oppervlakte van ca. 89 hectare. Al in 1955, tien jaar voordat minister Joop den Uyl de mijnsluitingen aankondigt, is bekend dat d’r Sjtaat langzaam uitgeput raakt.

De directie verwacht de kolenproductie nog 10 tot 12 jaar te kunnen voortzetten. Men hoopt dat tegen die tijd Staatsmijn Beatrix in bedrijf is, maar die mijn wordt uiteindelijk nooit voltooid. In 1969 sluit Staatsmijn Wilhelmina voorgoed zijn deuren. In de volgende jaren wordt het bedrijfscomplex gesloopt en het mijnterrein gesaneerd.
=======================

State mine Wilhelmina is commissioned in 1906. It is the first state mine. That is why it is popularly known as 'd'r Stjaat'. Until the mine was closed in 1969, a total of around 59,235,000 tonnes of coal was brought to the surface here.

A further 36,000,000 tonnes of mine rock is also mined in the process. Via long conveyor belts, it is transported day and night to the slag heap from which today's Wilhelmina Mountain was formed. As of 1924, the mine has two shafts.

The deepest point is 823 metres below ground level. Over the years, the mine site grows into a huge industrial complex where thousands of people find work. Eventually, the total mining site covers an area of about 89 hectares. As early as 1955, ten years before minister Joop den Uyl announced the mine closures, it was known that d'r Sjtaat was slowly being exhausted.

The management expects to continue coal production for another 10 to 12 years. It is hoped that by then State Mine Beatrix will be in operation, but that mine will eventually never be completed. In 1969, State Mine Wilhelmina closes its doors for good. In the following years, the company complex is demolished and the mine site remediated.

Group that erected the marker: Heemkundevereniging OCGL

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: