Fromberghuizen - Arnhem, NL
vijf witte herenhuizen aan het Willemsplein
Location: Gelderland, Netherlands

"De Fromberghuizen zijn een vijftal herenhuizen aan het Willemsplein in de Nederlandse plaats Arnhem die als rijksmonument zijn aangewezen.

Geschiedenis
Bij de afbraak van de vestingwerken in Arnhem werden de krottenwoningen nabij de Janspoort gespaard. De gemeente wilde echter wel van de aanblik van de huizen af en maakte plannen om een muur voor de krotten te plaatsen. De opdrachtgever Hendrik Willem Fromberg (1812-1882) had echter andere plannen en wilde op deze plaats een zevental herenhuizen bouwen. In 1854 waren de neoclassicistische herenhuizen gereed, gebouwd met een gezamenlijke voorgevel. In de loop der tijd is het aantal huizen achter de gevel teruggebracht naar vijf."

Eng
The Fromberghuizen are five mansions on Willemsplein in the Dutch town of Arnhem that have been designated as a national monument.

History
When the fortifications in Arnhem were demolished, the slum dwellings near the Janspoort were spared. However, the municipality wanted to get rid of the appearance of the houses and made plans to place a wall in front of the slums. However, the client Hendrik Willem Fromberg (1812-1882) had other plans and wanted to build seven mansions on this site. In 1854 the neoclassical mansions were completed, built with a common facade. Over time, the number of houses behind the facade has been reduced to five."