ruïne van Nuwendoorn - Krabbendam - NL
infobord over het kasteel
Location: Noord-Holland, Netherlands

Het moet een prachtig gezicht zijn geweest, de hoog oprijzende woontoren achter de metersdikke muren van de hoofdburcht in het weidse landschap. Huis te Nuwendoorn werd in 1282 gebouwd. Na 1367 wordt het kasteel nergens meer genoemd in de archieven, het is hoogstwaarschijnlijk door een overstroming verdwenen.

In 1948 zijn de restanten herontdekt. Wat je nu ziet zijn gedeeltelijk heropgebouwde kasteelmuren met modern materiaal en een nieuwe hoofdtoren van staal waar je nu net als toen, op de uitkijk kan gaan staan.

Met de bouw van Nuwendoorn is vermoedelijk kort na 1282 begonnen, nadat Floris V de West-Friezen had verslagen. Er was sterk materiaal nodig dat een eventuele brand kon overleven. Voor de bouw werden derhalve stevige bakstenen – kloostermoppen – gebruikt. Toch kon dit niet voorkomen dat Nuwendoorn werd verwoest: na de moord op Floris V in 1296 werd Nuwendoorn door de West-Friezen met de grond gelijkgemaakt. De bouw van de dwangburcht was toen nog niet eens afgerond! Na 1296 werd Nuwendoorn herbouwd. Tussen 1321 en 1366 werd de dwangburcht bestierd door kasteleins. Deze waren aangesteld als plaatsvervanger van de kasteelheer.

Na ca. 1366 wordt Nuwendoorn niet meer genoemd in de grafelijke rekeningen. Het kasteel is vermoedelijk in 1370 door de zee overspoeld, waarna het tot een ruïne verviel. De restanten van het kasteel werden in 1948 ontdekt, toen een boer per toeval op kloostermoppen stuitte. Ruim tien jaar later werd de ruïne blootgelegd. In de jaren ’60 werd besloten de funderingen te consolideren en de binnenzijde van de ruïne glad af te werken. Begin 21ste eeuw bleek echter dat de ruïne er in een zorgwekkende toestand bij lag. Het plan om de ruïne te revitaliseren werd opgevat. In 2006 is het kasteel gevisualiseerd door het opmetselen van de bovengrondse delen van de muren en het plaatsen van met stenen gevulde schanskorven. Architect Paul van Vliet ontwierp een stalen toren. Wie boven op de toren staat, heeft een schitterend uitzicht. In 2022 kwam de ruïne in bezit van Monumentenbezit. Met de plaatsing van een nieuwe toegangsbrug en openstelling op gezette tijden is de ruïne sinds mei 2023 weer toegankelijk voor het publiek.

It must have been a beautiful sight, the soaring residential tower behind the metre-thick walls of the main castle in the vast landscape. Huis te Nuwendoorn was built in 1282. After 1367, the castle is not mentioned anywhere in the archives; it most likely disappeared due to a flood.

In 1948, the remains were rediscovered. What you see now are partially rebuilt castle walls with modern material and a new main tower made of steel where, like then, you can now stand guard.

Construction of Nuwendoorn presumably began shortly after 1282, after Floris V defeated the West Frisians. Strong material that could survive a possible fire was needed. Sturdy bricks - monastic bricks - were therefore used for construction. Yet this could not prevent Nuwendoorn from being destroyed: after the assassination of Floris V in 1296, Nuwendoorn was razed to the ground by the West Frisians. The construction of the coercive castle had not even been completed by then! After 1296, Nuwendoorn was rebuilt. Between 1321 and 1366, the castle was run by kasteleins. These were appointed as deputies of the lord of the castle.

After about 1366, Nuwendoorn is no longer mentioned in the count's accounts. The castle was probably flooded by the sea in 1370, after which it fell to ruin. The remains of the castle were discovered in 1948, when a farmer accidentally stumbled upon monastic bricks. More than a decade later, the ruins were uncovered. In the 1960s, it was decided to consolidate the foundations and smoothen the inside of the ruin. In the early 21st century, however, it was found that the ruin was in a worrying condition. The plan to revitalise the ruin was conceived. In 2006, the castle was visualised by bricking up the above-ground parts of the walls and installing stone-filled gabions. Architect Paul van Vliet designed a steel tower. Those standing atop the tower have a magnificent view. In 2022, the ruin came into the possession of Monumentenbezit. With the installation of a new access bridge and opening at set times, the ruin has been accessible to the public again since May 2023.

Group that erected the marker: Stichting Monumentenbezit

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: