Hunnebed D49 - Schoonoord, NL
32U E 350100 N 5854638
Het hunebed is in 1958 ingericht als ‘educatief’ monument, compleet met een deel van een heuvel eroverheen.
Location: Drenthe, Netherlands

"Hunebed D49 is een ganggraf in het natuurgebied Sleenerzand tussen Schoonoord en Noord-Sleen. Het hunebed is gebouwd tijdens de trechterbekercultuur.

Het hunebed wordt door Nicolaas Westendorp vermeld in 1815.

Restauratie
De dekheuvel en kransstenen
Het hunebed is in de jaren 1958 en 1959 onder leiding van de archeoloog Albert van Giffen gereconstrueerd naar de toenmalige inzichten. Voor dit hunebed werd gekozen omdat het in zeer slechte staat verkeerde. Hij had het hunebed al eerder onderzocht in 1938 en beschrijft het: "Het hunebed verkeert in een zeer gehavenden staat; de oorspronkelijke toestand is bij benadering nog wel herkenbaar"[3].

Er waren nog maar twee dekstenen aanwezig, ze waren in de grafkelder gegleden. Ook ontbraken enkele draagstenen, de poortstenen en veel van de kransstenen. Een groot gedeelte van de dekheuvel was nog wel aanwezig; de overblijfselen van het hunebed lagen in een kuil."

Eng
"Hunebed D49 is a passage grave in the Sleenerzand nature reserve between Schoonoord and Noord-Sleen. The dolmen was built during the Funnel Beaker culture.

The dolmen is mentioned by Nicolaas Westendorp in 1815.

Restoration
The cover mound and wreath stones
The dolmen was reconstructed in 1958 and 1959 under the supervision of the archaeologist Albert van Giffen according to the insights of the time. This dolmen was chosen because it was in very poor condition. He had previously examined the dolmen in 1938 and describes it: "The dolmen is in a very battered state; the original condition is still approximately recognizable"[3].

There were only two casing stones left, they had slipped into the crypt. Some supporting stones, the gate stones and many of the wreath stones were also missing. A large part of the mound was still present; the remains of the dolmen lay in a pit."
Type: Remnant

Fee: Yes