Korendragershuisje - Franeker, NL
Oud tolhuisje en zakkendragershuisje waar de graanschepen werden gelost.
Location: Friesland, Netherlands

Op deze plek kwamen in de kleine scheepjes uit de omgeving de stad binnen en kon het graan worden gelost.
Eeuwenlang klonk deze kreet langs de grachten van Froonacker en Zilverstraat in Franeker.
Het was het sein voor de korendragers en de korenmeters, dat er werk aan de winkel was.
Sinds de 15e eeuw had Franeker al een gilde van gezworen zakkendragers.
Door de toenemende bloei van de handel in de stad werd in de 17e eeuw een nieuw zakkendragers huisje gebouwd. Dat is het huisje dat er nu nog steeds staat.
De letters T.A.K op de gevel staan voor Tol Accijns en Korenmeten.

Deze informatie komt uit het volgende document:

Tolheffing algemeen:
"Tolheffing vindt al eeuwen plaats en was tot de 17e eeuw met name van belang op rivieren, waar het meeste vervoer over ging. Riviertollen zijn reeds bekend vanaf de 11e tot en met de 13e eeuw in plaatsen als Dordrecht, Lobith, Schoonhoven en Vlaardingen. Tol werd geheven door de landheren binnen wiens gebied de betreffende rivier zich bevond. De graven van Holland en Gelre gebruikten de riviertollen tweeledig; om hun hofhouding en oorlogen mede te bekostigen en om de handel binnen eigen gebied te bevorderen.

Vanaf de 17e eeuw begon de handel over land te groeien en werden betere wegen aangelegd, die werden bekostigd met wegtollen."
(visit link)

"Het korendragershuisje of zakkendragershuisje is een monumentaal pand in Franeker in de provincie Friesland.

Beschrijving
Het huisje voor korendragers en zakkendragers werd in 1634 gebouwd. Het pand met maniëristische elementen heeft een zadeldak en een boven de gracht overgekraagde zijgevel. De halsgevel is voorzien van klauwstukken met voluten. Op de gevel zes muurankers en vijf gevelstenen: een korenmeter die een korenmaat draagt met de inhoud van een schepel, de goudkleurige klok op blauw veld is het oude stadswapen van Franeker, een gevelsteen met de letters TAK (Tol, Accijns, Korenmeten), een gevelsteen met het woord Anno en een gevelsteen met het jaartal 1634. In 1937 waren er nog twee korenmeters in gemeentedienst. Het gebouw werd in 1924 en in 1975 gerestaureerd."

Eng
At this place, at the bag carrier's house, small ships from the area entered the city and the grain could be unloaded.
For centuries this cry sounded along the canals of Froonacker and Zilverstraat in Franeker.
It was the signal for the corn bearers and corn meters that there was work to be done.
Since the 15th century, Franeker had a guild of sworn bag bearers.
Due to the increasing prosperity of trade in the city, a new bag carrier's house was built in the 17th century. That is the house that still stands today.
The letters T.A.K on the facade stand for Toll Excise and Korenmeten.

This information comes from the following document:

Toll collection general:
"Tolls have been collected for centuries and until the 17th century were particularly important on rivers, where most transport took place. River tolls have been known from the 11th to the 13th century in places such as Dordrecht, Lobith, Schoonhoven and Vlaardingen. Tolls were levied by the landlords within whose area the river in question was located. The counts of Holland and Gelre used the river tolls for two purposes: to finance their court and wars and to promote trade within their own area.

From the 17th century, overland trade began to grow and better roads were built, which were paid for by road tolls."
(visit link)

"The corn carrier's house or bag carrier's house is a monumental building in Franeker in the province of Friesland.

Description
The house for corn bearers and bag bearers was built in 1634. The building with Mannerist elements has a gable roof and a side facade that extends over the canal. The neck gable has claw pieces with volutes. On the facade six wall anchors and five facade stones: a corn meter that carries a bushel with the contents of a bushel, the gold-colored clock on a blue field is the old city coat of arms of Franeker, a facade stone with the letters TAK (Toll, Excise, Corn Measurement), a facade stone with the word Anno and a facade stone with the year 1634. In 1937 there were still two corn meters in municipal service. The building was restored in 1924 and 1975."
Rating: