RM: 15668 - Winkelpand - Franeker
Prachtig gedecoreerd winkelpand naast het planetarium in Franeker
Location: Friesland, Netherlands

"Pand onder zadeldak tegen fraaie halsgevel met gebeeldhouwde hoekstukken in régence-trant met opschrift: ANNO 1745, binnenplaats en tussenlid, achterhuis.

Eind 19e eeuwse winkelpui met door pilasters met leeuwen- en mannenkopjes en opschrift RBN A D 1896 gesteunde architraaf.

Fraai jugendstil/art-deco interieur uit 1910 van de hand van de architect N.J. Adema (1860-1946), gemaakt in opdracht van koffie- en theehandelaar Van Balen.

Tot de interieuronderdelen moeten worden gerekend, toonbanken en sierlijk gebogen etalage-opstanden met geslepen glas; de scheidingswand tussen winkel en achtergelegen kamer met geslepen en van jugendstilmotieven voorzien glas; de wandkasten, voorzien van siersmeedwerk van Johannes Tacoma (Amsterdam) en twee polychrome tegeltableaux, voorstellende het koffie- en theedrinken, van de hand van een zekere Park."

Eng
"Building under a gable roof against a beautiful neck gable with sculpted corner pieces in a Regency style with the inscription: ANNO 1745, courtyard and intermediate section, rear house.

Late 19th century shop front with architrave supported by pilasters with lion and man heads and the inscription RBN A D 1896.

Beautiful Art Nouveau/Art Deco interior from 1910 by the architect N.J. Adema (1860-1946), commissioned by coffee and tea merchant Van Balen.

Interior components include counters and gracefully curved display stands with cut glass; the dividing wall between the shop and the room at the back with cut glass and Art Nouveau motifs; the wall cabinets, equipped with decorative ironwork by Johannes Tacoma (Amsterdam) and two polychrome tile tableaux, depicting coffee and tea drinking, by a certain Park."
Monument Number: 15668

Address of this Rijksmonument: