Kolín, Czech Republic
Mediaeval Town Hall from 15th century, rebuilt in Neo-Rennaisance style in 1887.
Location: Středočeský kraj, Czechia

EN

Town Hall of Kolín city is located in the northwest corner of the Charles’s square (Karlovo námestí). It consists of two separated houses. “Old Town Hall” in very corner of the square was originally burgess house of Koler family and it was bought by the town in 1494. It was rebuilt a few times, last in 1887 in the magnificent neo-Renaissance style by architects Vejrych and Klecanský.
The building on the right i called “New Town Hall” and it was bought by the city in 1606 and the city established here a tavern. Since 1750 the barracks were here (btw. In 1796 the father of modern mime Jean Gaspard Debureau was born just here). In 1889 was the house altered in the same style as the Old Tonw Hall by architect Jan Zeyer.

CZ

Radnice byla od stredoveku nejvýznamnejší budovou na hlavním námestí. Její jádro tvorí gotický dum meštanské rodiny Kolleru, zvaný podle ní „Kollerovský“, postavený ve 14. století. Tento dum koupilo mesto v roce 1494 od Jana z Dobrene. Po prestavbe na prelomu 15. a 16. století zde byla umístena radní a soudní sín, mestská kancelár a težší vezení, zvané v písemných pramenech „Dusík“ nebo „Cuba“. Dnešní podobu radnice získala pri pseudorenesancní prestavbe v letech 1887–89. Provedena byla kolínským stavitelem Janem Klecanským podle návrhu architekta Jana Vejrycha, jehož dílem je zejména kompozice prucelí. V roce 1899 byl k radnici pripojen sousední dum cp. 77, puvodne renesancní obecní hostinec z roku 1606, upravený v roce 1750 na vojenská kasárna. Tento dum byl podle projektu Jana Vejrycha a Jana Zeyera (bratra básníka Julia Zeyera) také upraven pseudorenesancne, címž došlo ke sjednocení prucelí celé stavby. V roce 1900 byl k radnici pripojen zadní trakt podle plánu Antonína Hlavácka. V roce 1926 byla radnice restaurována kolínským stavitelem Josefem Hátlem, sgrafita obnovil místní umelec František Rubeš.

Hlavní prucelí vyšší cásti budovy zdobí krome sgrafitové bosáže pet maleb od Adolfa Liebschera, predstavující výjevy z dejin mesta (od leva): Premysl Otakar II. dohlíží na stavbu hradeb, Karel IV. pokládá základní kámen k prestavbe chrámu sv. Bartolomeje, Husitská vojska pod vedením Prokopa Holého dobývají Kolín, Král Václav IV. potvrzuje Kolínu privilegia, Drancování Kolína Švédy za tricetileté války. Prucelí vrcholí hranolovou veží, na jejímž štítu jsou alegorické sochy Síly a Moudrosti od Josefa Maudera a Liebscherovy malby na medeném plechu predstavující ceské krále Premysla Otakara II. a Jirího z Podebrad. Severní (zadní) stena budovy z lomového zdiva, viditelná z radnicního dvora a pocházející z puvodní stavby, je prolomena hrotitými okny a portály nekdejší pavlace. Štít východního traktu nese sochu rytíre Rolanda od Vlasty Amorta, která symbolizuje mestská práva. Na konzole na nároží rizalitu je osazena alegorická socha Spravedlnosti od Ludwiga Wurzela.

Z interiéru, opatrených malírskou a štukovou výzdobou na konci 19. století, vyniká hlavní ctyrramenné schodište s mramorovými sloupy, jehož tepané zábradlí je dílem kováre Karla Kuby (bratra malíre Ludvíka Kuby). Obradní sín je vybavena puvodním pseudorenesancním nábytkem z roku 1899, západní stenu zdobí impresionistický triptych z roku 1926 „Kolín ve trech denních dobách“ od kolínského rodáka Václava Radimského, který byl žákem Barbizonské školy Clauda Moneta.

Radnice byla v roce 1963 zapsána do Ústredního seznamu nemovitých kulturních památek CR pod císlem 26365/2–740 a dnes je sídlem mestského úradu.
Name: Městský úřad Kolín

Městský úřad Kolín