Verzetsmonument - Exloo NL
32U E 355423 N 5862469
The resistance Exloo monument is erected in memory of five resistance fighters here on September 14, 1944 were executed by the Germans.
Location: Drenthe, Netherlands

The resistance fighters didn't knew each other. They were separately during the September 1944 arrest. They were then put in prison in a room at the front of the Scholtenhuis in Groningen. On September 19, 1944, they were all in the forestry Exloo shot. One person survived the shooting and was released.

The resistance monument Exloo is a wooden cross.

At the memorial cross are the names and birth and death dates of five fighters made.

The monument is located in the forestry Exloo, Burg. J. v. Rooijenpad in Exloo. Forestry Exloo is between Emmen and Borger.

Het verzetsmonument in Exloo (gemeente Borger-Odoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf verzetsstrijders die hier op 14 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De verzetsstrijders kenden elkaar niet. Zij werden afzonderlijk in de loop van september 1944 gearresteerd. Vervolgens werden ze gevangen gezet in een kamer aan de voorzijde van het Scholtenhuis in Groningen. Op 19 september 1944 werden zij allen in de boswachterij Exloo gefusilleerd. Eén persoon overleefde de schietpartij en werd vrijgelaten.

Het verzetsmonument in Exloo (gemeente Borger-Odoorn) is een houten kruis.

Op het herdenkingskruis zijn de namen en de geboorte- en overlijdensdata van vijf verzetsstrijders aangebracht.

Het monument bevindt zich in de boswachterij Exloo, ingang Burg. J. v. Rooijenpad te Exloo (gemeente Borger-Odoorn). De boswachterij ligt op de Hondsrug, tussen Emmen en Borger.

Bron: 4en5mei
Property Permission: Public