No. 496, Mesto - Kourim, CZ
33U E 498361 N 5538890
Známka zobrazuje chrám sv. Štepána a kourimskou zvonici /// The stamp shows Saint Stephen churche and bell tower.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Kourim (CZ)

• Kourim je mesto ležící v okrese Kolín.

• Historické jádro mesta je mestskou památkovou zónou. Námestí patrí mezi nejvetší ceská stredoveká námestí. Poprvé bylo vydláždeno již v 16. století a dodnes se pod ním nacházejí spletité podzemní chodby.

• Na námestí nalezneme Mariánskou kašnu, kámen Prokopa Velikého, chrám sv. Štepána nebo sochu sv. Jana Nepomuckého.

• Kolem celého mesta se nachází opevnení budované od 13. do 16. století. Do mesta se vstupovalo ctyrmi branami, z nichž se zachovala pouze jediná - Pražská.

• V centru mesta je ve staré radnici umísteno muzeum s expozicí pozustatku pravekého i slovanského osídlení.

• V okolí mesta se nachází mnoho zajímavostí, napr. Lechuv kámen, staré mlýny, Libušino jezírko, Lipanská mohyla, astronomický stred Evropy, skanzen...

• V Kourimi se natácel šestidílný seriál Bylo nás pet podle literární predlohy Karla Polácka.

Chrám sv. Štepána

• Na turistické známce je mimo jiné vyobrazen také arcidekanský chrám sv. Štepána. Vybudován byl ve 13. století v tzv. burgundském slohu.

• Chrám je tvoren tremi lodemi uzavrenými petibokými závery. Nad nimi se tycí dve veže.

Zvonice

• Vedle chrámu sv. Štepána goticko-renesancní stojí zvonice zbudovaná v 16. století.

• Zajímavostí této stavby jsou zvony, které jsou zavešeny srdcem vzhuru. Z puvodních 4 zvonu se dochovali pouze dva - zvon Štepán o váze 1000 kg a zvon Marie o váze 700 kg.

Kourim (EN)

• A small town in the Central Bohemian Region, Czech Republic.

• From the 13th to the 16th century, Kourim used to be among one of the most important towns in Bohemia, but later it experienced a decline and a long stagnation.

• As a result Kourim, has retained its antique look, for which it is now sought out by tourists and film-makers alike.

Sights

• Remains of a Slavic fortified settlement from the 9th-10th century on a hill east of town, today called Stará Kourim (Old Kourim).

• Church of St Stephen from the 13th century, a prominent example of early Gothic architecture.

• Town walls from the 13th-16th century (1,250 m in circumference) with the Gothic Prague Gate.