Nuclear Power Plant Borssele (NL)
Nuclear power plant, Borssele (NL)
Location: Zeeland, Netherlands

In 1969 bestelde de Provinciale Zeeuwse Electriciteitsproductiemaatschappij (PZEM) een kerncentrale. De reactor, een drukwaterreactor die staat bij de plaats Borssele (gemeente Borsele), werd in 1973 in gebruik genomen. De centrale werd gebouwd door Siemens KWU. De directe aanleiding voor de bouw van Borssele was een contract van eigenaar PZEM met de aluminiumproducent Pechiney, dat voorzag in levering van grote hoeveelheden elektriciteit tegen een lage prijs. In 1990 gaat de eigendom van de centrale over op de EPZ.
De kernenergiecentrale is in grootte vergelijkbaar met een doorsnee kolen- of gascentrale. Tussen 1973 en 2006 had de centrale een (netto) vermogen van 449 MW. In 2006 werd een nieuwe turbine geïnstalleerd waardoor het vermogen steeg tot 485 MW. De centrale werd in 1997 ingrijpend gemoderniseerd. Hiermee werd de centrale op een voor 1997 (post-Tsjernobyl) gangbaar veiligheidsniveau gebracht.
De bedrijfsvergunning van de kerncentrale gaf geen einddatum aan. Het eerste paarse kabinet besloot in 1994 om Borssele aan het eind van de geplande levensduur, eind 2003, te sluiten, en wijzigde daartoe de vergunning. In 2000 werd echter, na een zaak aangespannen door het personeel van de kerncentrale, deze wijziging door de Raad van State teruggedraaid. In 2002 oordeelde de rechter dat er alleen een bestuursrechtelijke overeenkomst tot sluiting bestond, en dat was net voldoende voor sluiting.[2] Het demissionaire kabinet-Balkenende II vond het vervolgens in 2003 niet verstandig om Borssele te sluiten, mede gelet op de Kyoto-doelstellingen voor vermindering van de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide.
In 2003, 2007, 2008 en 2009 produceerde de kerncentrale meer dan 4 terawattuur (TWh), wat betekent dat de installatie 94% van de tijd in bedrijf was.[3][4][5] In 2008 nam Borssele 3,9% van de Nederlandse productie van elektriciteit voor haar rekening.[6] In 2010 kwam dat neer op 1,1% van het totale Nederlandse energieverbruik.
Naar aanleiding van de kernramp van Fukushima in maart 2011 heeft de Europese Commissie besloten om alle kerncentrales in Europa een stresstest te laten ondergaan. EPZ heeft hiermee ingestemd.

English abstract
In 1969 the Zeeland Provincial Electricity Production Company (PZEM) ordered a nuclear power plant. The reactor, a pressurized water reactor which is near the village Borssele, was opened in 1973. The plant was built by Siemens KWU. The direct reason for the construction of nuclear power plant was a contract by the owner PZEM with a aluminum producer company called Pechiney. PZEM wanted to provided large amounts of electricity at a low price. In 1990, the ownership of the power plant goed to EPZ.
The nuclear power plant is similar in size to a typical coal or gas plant. Between 1973 and 2006, the power plant had a capacity of 449 MW. In 2006 a new turbine was installed which increased the power up to to 485 MW. The plant was extensively modernized in 1997. This was carried out in order to get the power plant to the so called post-Chernobyl common security level.
Beacause of the nuclear disaster in Fukushima in March 2011, the European Commission has decided that a stress test should be carry out by all nuclear plants in Europe, this is planned later on.
Operational: Yes

Visitor Center: Yes