RD Meetpunt: 62932501 - Lemiers
Meetpunt R.K.K. Lemiers.
Location: Limburg, Netherlands

RECTORAATSKERK VAN DE H.CATHERINA EN LUCIA, 1895-1896. Gebouwd in neo-romaanse stijl naar een ontwerp van de Roermondse architect J. Jorna. De kerk is gesitueerd aan de rijksweg Vaals-Maastricht.

Omschrijving

Kruiskerk met driebeukig basilicaal schip, dwarspand en koor, tweelingtorens aan weerszijden van de westgevel. De kerk heeft relatief kleinschalige proporties. Zadeldaken op het schip en de kruisarmen, lessenaarsdaken op de zijbeuken, torenspitsen met leien in Maasdekking; dakkapellen en bakgoten.

Bakstenen optrek met rood geglazuurde bakstenen lisenen, rondboogfriezen, vensterlijsten. Het schip is voorzien van zich verjongende steunberen en bloktanddecoraties. Tussen de tweelingtorens een uitgebouwd portaal met trapsgewijs uitgemetselde rondboog, waarin een rechthoekige dubbele houten deur met smeedijzeren beslag in rondboogvormige lijst. In het vulstuk een gebeeldhouwd familiewapen en het opschrift: "Auxiliis Pii Baronis Von Thimus Locupletibus Aedificator". Gekoppelde rondboogvensters, galmgaten en nissen met tussenkolommen in rondboogvormige lijsten. Ronde roosvensters met natuurstenen traceringen.

Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 14de eeuw, diam. 59 cm.

Sober, op onderdelen vernieuwd INTERIEUR met kruisgewelven, waarin onder meer de drie gebrandschilderde neo-gotische ramen, geschonken door de familie Schlüper-Jobses, van belang zijn.

RD Meetpunt bevind zich: Top makelaar op de N.W.toren.
Type: regular meetpunt