RD Meetpunt: 31030201 - Woerden
meetpunt H.K. Harmelen: Stang boven bol.
Location: Utrecht, Netherlands

Ned. Hervormde Kerk. In aanleg een laatgotische eenbeukige, bakstenen kruiskerk omstreeks 15de eeuw, met gedeeltelijk ingebouwde westtoren. Tweeklaviers orgel (Rijksmonument), in 1902 gemaakt door J.F. Witte. Na het overlijden van Witte is het orgel voltooid door Maarschalkerweerd. Mechanisch torenuurwerk, F. van de Kerkhof & Zn., 1901.

Ondanks alle verwoestingen heeft de kerk nog bouwsporen in zich die terug gaan tot de 14de eeuw. De huidige vorm van de kerk dateert uit de 15de eeuw. De restauratie van de kerk na de grote kerkbrand van 1900 is te danken aan archtect P.J.H. Cuypers. Elementen als de toegang en de stenen ballustrade rond de kerktorn kwamen van zijn hand. Onder de architecten E.G. en J.C. Wentink werd het verdere ontwerp voor de restauratie gemaakt, die in 1901 grotendeels gereed kwam. Het interieur wordt overdekt door houten tongewelven.
Type: regular meetpunt

Condition: Good