RD Meetpunt: 37931902 : Westland
meetpunt (R.K.K.) en H.K. Naaldwijk: Voet stang van de H.K.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Geschiedenis

De Hervormde Grote Kerk is eertijds gewijd aan Sint Adrianus.
De kerk bestaat uit een toren in laatromaanse vormen uit het midden van de 13de eeuw die in de 15de eeuw werd verhoogd, bekroond door gesmeed ornament met wapens, en een midden 15de-eeuws koor. Inwendig houten tongewelven. In de middenschipswand een schijntriforium.
Laatgotisch koorhek, kansel in renaissancevormen. In het koor een grafmonument.
Gerestaureerd in 1933-1935.
Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van W. Hoerken, 1472, diam. 120 cm, een klok van W. Wegewaert, 1608, diam. 105 cm en een moderne klok. In een muur van de kerk is een stenen zonnewijzer ingemetseld.

Orgels

Beekesorgel, ontwerptekening ca 1828
Hoofdorgel
Op 24 maart 1828 werd het contract getekend tussen kerkvoogden en orgelbouwer Wander Beekes (1795-1838) voor de bouw van een orgels in de grote kerk van Naaldwijk.
De bouw van het orgel start in 1830 en wordt op 18 februari 1831 gekeurd door J.B. Bremer.
Het oorspronkelijk plan omvatte de bouw van een orgel met 23 stemmen, verdeeld over twee werken, een hoofdwerk en bovenwerk, en een aangehangen pedaal. In het oeuvre van Beekes is dit het grootste instrument dat hij heeft gebouwd.
Na de vroege dood van Beekes onderhoudt zijn zoon het orgel. Later volgen nog een aantal orgelbouwers zodat uiteindelijk het orgel niet geheel ongeschonden de tijd is doorgekomen.
In de jaren 1974/1975 is op instigatie van Gerard Bal, de organist van de kerk, een restauratie door de fa. L. Verschueren B.V. te Heythuysen uitgevoerd waarbij het orgel in vrijwel oorspronkelijke staat is teruggebracht. Voorts is een nieuw vrij pedaal toegevoegd.
Dispositie
Hoofdwerk (C-f2): Prestant 16' (discant) - Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluitgedekt 4' - Octaaf 2' - Mixtuur IV-V sterk (bas-/discant) - Sexquialter III sterk (2 2/3') (1831/1975) - Cornet V sterk (discant) - Fagot 16' (1975) - Trompet 8' (bas-/discant).
Bovenwerk (C-f2): Viola di Gamba 8' (1975) - Holpijp 8' - Fluit Travers 8' (discant) - Quintadeen 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Woudfluit 2' - Quint 1 1/3' (1831/1975) - Carillon III st. (discant) - Vox Humana 8' (1975).
Pedaal (C-d1): Subbas 16' (1975) - Bazuin 16' (1975) - Trompet 4' (1975).
Koppelingen: Manuaalkoppel (bas-/discant); Pedaal - Hoofdwerk; Pedaal - Bovenwerk.