RD Meetpunt: 27032701 - Dalfsen
meetpunt R.K.K. Lemelerveld: Stang boven knop.
Location: Overijssel, Netherlands

Geschiedenis

Oorspronkelijk ontwerp door W.V.A. Tepe. Uitbreidingen door W.A.M te Riele Gzn. in 1910 (schip) en C.A. Hardeman in 1929 (dwarsschip en koor). Driebeukige neogotische pseudobasiliek met westtoren en later vergrote koorpartij.
Orgel

Het orgel is gebouwd door firma Franz Breil rond 1890. De herkomst is niet bekend. Firma Verschueren plaatste het orgel in 1974 is deze kerk.
In de media

Uit De Stentor d.d. 23 april 2013 Duitse glasexperts geven Heilig Hart Kerk beurt
Jörg Derix nam eerder al de Sixtijnse Kapel onder handen, nu knapt-ie de Heilig Hart Kerk op.
Leo Broeks wijst naar een glas-in-loodraam waarin haast onzichtbaar maar uiteindelijk heel duidelijk, een barst is te zien. "Als je het niet weet, dan zie je het niet, maar ze zitten er wel degelijk", weet de penningmeester van de Heilig Hart Kerk in Lemelerveld. De grote restauratie van de kerkramen is, na flink wat getouwtrek over de vergunning, deze maandagochtend dan toch begonnen. Broeks heeft de 'glasexperts' uit het Duitse Kevelaer zojuist ontvangen, het familiebedrijf Hein Derix heeft al ruim 130 jaar ervaring met het opknappen van kerkramen. "We hebben ook de ramen in de Sixtijnse kapel vervangen", vertelt Jörg, een nazaat van Hein. "Maar in Rome hoefden we ze alleen te vervangen, een andere klus."
De manschappen van Derix zijn deze week in Lemelerveld bezig, waar ze met uiterste voorzichtigheid de hoge ramen, bestaande uit meerdere panelen, uit de sponning halen. "In Duitsland worden ze vervolgens schoongemaakt en gelijmd. Ook komt er een veiligheidsglas voor." Het kleurrijke glas-in-lood wordt teruggeplaatst in een zogenaamde museale opstelling, reden ook dat de parochie flinke subsidies voor het restauratiewerk heeft ontvangen. "Om het glas tegen condens te beschermen", heeft ook Ben Mars, interim-secretaris bij de Heilig Hartkerk zich laten informeren. "Wat bijzonder is, is dat het glas ouder is dan de kerk zelf. " Het beroemde glaswerk van het Roermondse Frans Nicolas en Zonen hangt aan de noord-en zuidzijde van de kerk. Eerst wordt de noordelijke kant gerestaureerd en waarschijnlijk over een maand of vier teruggeplaatst, in de toekomst is de zuidkant aan de beurt. Het grote raam op de 'kopse kant' gaat eveneens met de eerste ronde mee. "Dat glas is niet zo oud als de andere panelen", weet Broeks. "In de oorlog is het er uitgeblazen, waarna er een nieuw raam voor in de plaats is gezet."
Type: regular meetpunt

Condition: Good