Meteorologicky sloup - Tábor, Czech Republic
Meteorologicky sloup / Meteorological column
Location: Jihočeský kraj, Czechia

CS:
Meteorologicky sloup
Po dokonceni byl sloup postaven v parciku na nam. T. G. Masaryka pred tehdejsi Hospodarskou akademii, nynejsi Stredni zemedelskou skolou. Sloup zhotovili z piskovce dle navrhu taborskeho rodaka prof. Suchomela zaci Socharske a kamenicke skoly v Horicich.
Hlavicky na sloupu symbolizuji pocasi (slunecno, vitr, dest, jarni vanek).
Na sloupu byly umisteny meteorologicke pristroje (teplomer a lihovy pristroj, ktery zaznamenaval zmeny tlaku na otacejicim se valci) dodane firmou Josef Jan Fric z Kralovskych Vinohradu. V roce 2000 doslo k vymene meteorologickych pristroju.
Meteosloup hojne vyuzivali lide z okoli v dobe pred zahajenim pravidelneho vysilani rozhlasu, pozdeji zustal predevsim okrasou mesta.
V cervenci 1937 musel byt sloup v dusledku rozhodnuti mestskeho uradu premisten z prostor pred budovou nynejsi Stredni zemedelske skoly na jine misto. Urad s timto prostorem mel jine plany.

Doplnení od hráce mpik:
Sloupek byl premísten k Husovu pomníku a byl s ním mylne spojován, i v evidenci památkového ústavu. Je ale o 20 let starší než pomník. V roce 2014 byl pri úprave sadu premísten na Križíkovo námestí, kde je dnes dominantou, v sadech byl utopený. Následne byl i osamostatnen v rámci evidence památek, zpracovával jsem evidencní kartu a rešil rozdelení v evidenci.

Zdroj: (visit link)