Sågverket
Detta är en virituell cache intill vandarhemmet Sågverket och platsen för ett av de gamla sågverken längs Ångermanälven. This is a virtual cache next to the hostel Sågverket and the place of one of the old sawmills along Ångermanälven.
Location: Västernorrland, Sweden

Rö sågverk

1873-74 anlades en lokomobilsåg intill Röbäckens utlopp i Ångermanälven och samtidigt uppfördes en herrgård och en arbetarebostad. 1875 bildades Rö Sågverks AB.

Ångermanälven är en av Sveriges största älvar. Älven var på den tiden transportled för flottning av timmerstockar som transporterades från skogarna i inlandet och ut till sågverken vid kusten. Exporten av trävaror ökade under början av 1900-talet och trävarorna transporterades med ångbåtar ut i Europa.
1920 arbetade ca 120 personer vid sågverket.

Depressionen på senare delen av 1920-talet gjorde att lönsamheten minskade. Omkring 1930, efter några års kris och lågkonjunktur, upplöstes bolaget och sågen skrotades.

Platsen bjuder på vacker miljö och intressant en historia om svunna tider när byn blomstrade under sågverksepoken. Tyvärr finns inte det gamla sågverket kvar, men där finns en informationstavla med mer information om sågverket och sågverksepoken.

Numera finns här ett vandrarhem (står där den gamla nerbrunna disponentvillan stod)som erbjuder en plats för möten, god mat och vila under sommarsäsongen.
De senaste 15-20 åren har den gamla villan varit en plats för restaurang, konferenser och vandrarhem, tidigare under namnet Solebo, men sedan hösten 2012 under det passande namnet Sågverket.
På Sågverket finns får, hund och höns samt stor trädgård. Här kan man hänga i hängmattan, lösa korsord i trädgården, mata hönsen, dansa på verandan, klappa fåren eller dricka ditt kaffe vid vattnet. Maten är gjord från grunden och så ofta det är möjligt av lokala och ekologiska råvaror.
På övre våningsplanet i villan finns även en utställningshall för konstnärer, kallad Konstverket.

Eftersom detta är en virituell cache, ta ett foto på dig själv och skylten Sågverket och skicka den som en fotologg.

********************************

Rö Sågverk (Rö Sawmill)
In 1873-74 there was built a locomobile saw next Röbäckens outlet in Ångermanälven and at the same time there was built a mansion and a worker housing. Rö Sågverk AB were founded 1875.

Ångermanälven is one of Sweden's largest rivers. It was at that time a transport route for the floating of timber, which were transported from the forests up-country and out to the sawmills at the coast. Exports of wood-products increased during the early 1900s and timber were transported by steamers out to the rest of Europe.

1920 there were about 120 people workning at the sawmill.

The depression in the late 1920s resulted that the profitability decreased. Around 1930, after some years of crisis and recession, the company were dissolved and the saw scrapped .

The place offers a beautiful setting and an interesting history of past times, when the village was expanded during the sawmill era. Unfortunately the old sawmill is no longer there, but there is a sign with informationdetails of the Sawmill and sawmillsepok.

Nowadays the house, that stands where the mansion was (it has burned down), is a hostel which offers a place for meetings, good food and rest during the summerseason.
The last 15-20 years the old villa have been a place for a restaurant, conference and hostels, previously under the name Solebo, but since the fall of 2012 under the appropriate name Sågverket (= Sawmill). There are sheep, dogs and chickens and a large garden at Sågverket. Here you can hang out in the hammock, solving crosswords in the garden, feed the chickens, dancing on the porch, watch the sheep or drink your coffee on the waterfront. The food is made from scratch and as often as possible from local and organic ingredients.
On the upper floor of the villa there is also an exhibition space for artists, called Konstverket (= Work of art-mill).

Since this is a virtual cache, please take a photo of yourself and the sign Sågverket and post it as a photolog
Rö 303
Utansjö, Sweden
87015

Age Restriction: no

Membership Restriction (reduced rate for members): no

Work/chores required to stay here: no

Family rooms available: yes

Amenities: Sågverket är handikappanpassat, de lagar mat som är på riktigt, gjord från grunden och så ofta det är möjligt av lokala och ekologiska råvaror. Disabled facilities. The cooking is really made ​​from scratch and as often as possible from local and orga

Linens provided: no