Zeleznicni stanice - Kromeriz, Czech Republic
CS: Zeleznicni stanice Kromeriz // EN: Train Station Kromeriz
Location: Zlínský kraj, Czechia

CS:
HISTORIE NÁDRAŽÍ
(tabulka na budove, text Jindrícha Spácila)
V roce 1879 byla v Kromeríži vytvorena akciová spolecnost, která zbudovala soukromou lokální dráhu Kromeríž - Hulín. Jízda tu byla zahájena 20. listopadu 1880. V té dobe postaveno nádraží, k nemuž darovalo mesto pozemek. Soucasne byla zbudována lokální trat Kromeríž - Zborovice, ale na spojení s Valašským Mezirícím bylo nutno cekat až do roku 1883 a trat do Kojetína byla postavena teprve v roce 1887. V témže case prešla celá trat do správy Severní dráhy císare Ferdinanda. V casech drívejších, od roku 1845, spojovaly Kromeríž s nádražím v Hulíne dvojsprežní dostavníky.

Budova patrí do mestské památkové rezervace Kromeríž.

EN:
STATION HISTORY
(Panels on the building, the text of Henry Spácil)
In 1879 Kromeriz joint stock company which built the local private runway Kromeriz - Hulin. Driving here was launched on November 20, 1880. At that time, built the station to which the city donated the land. At the same time we built a local track Kromeríž - Zborovice, but the connection with Valasske Mezirici had to wait until 1883 and the track to Kojetína was built only in 1887. At the same time, crossed a line under the administration of Emperor Ferdinand Northern Railway. In earlier times, since 1845, linked with the railway station in Kromeriz Hulin dvojsprežní stagecoaches.
The building belongs to the urban conservation area Kromeríž.

Kromeríž