Dum u Jeziska by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Dum u Jeziska by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Baroque house “Dum u Jeziska”, dating from the 16th century, and it takes its name from the time of Rudolf II, whose court teemed with alchemists, seeking to turn base metal into gold.

=========================================================

Do kdysi funkcního domu se vcházelo menším vchodem z Bretislavovy ulice. Té se dríve ríkalo Umrlcí, údajne proto, že za velké morové rány zde vymrelo veškeré místní obyvatelstvo.

První písemnou zprávu o dnešním dome U Ježíška máme již z roku 1548, tedy ješte pred již uvedenou pozemkovou parcelací. Dum mel tehdy jiste jinou podobu a daleko skromnejší pudorys. Vlastnil jej Ruprecht Haugvic z Haugvic, který z duvodu svého zadlužení musel dum postoupit Jiríkovi Ze- jdlicovi z Šenfeldu. Jeho tri vnuci, Jindrich, Jirí a Ladislav jej v roce 1592 prodali malostranské obci, která odkoupila i vedlejší dum U Zlaté váhy cp. 364 a tím si uvolnila ruce pro onen z hlediska tohoto území závažný urbanistický pocin.
V roce 1596 dum koupil Kašpar Bytešský, aby jej již za rok prodal císarskému radovi Kryštofovi z Fictum. Další zmena majitele tohoto objektu nastala v roce 1606, kdy byl prodán staviteli Horaciovi Fontainovi de Brus- sata. Od svého strýce pak roku 1636 dum dostal darem malostranský meštan a krejcí Rajchart de Bois. Ten jej tehdy nazval U Mesta Paríže, snad aby upozornil na svuj francouzský puvod. V roce 1685 prešel dum do držení Petra Finka i Finkenthalu a byl bud tímto majitelem anebo pozdeji jeho ovdovelou manželkou Rozálií barokne prestaven do nynejší podoby.

Tento dum na homím konci Tržište je památný i tím, že po svém príchodu do Prahy v nem v letech 1823-1825 bydlel v podnájmu mladý František Palacký.
V devatenáctém století byl nad balkón v hlavním prucelí zavešen obraz Milostného Pražského Jezulátka a v dusledku toho pocali malostranští sousedé nazývat dum U Ježíška. Nové pojmenování se ujalo a zustalo zachováno až po naše casy. Silne tu byla vnímána skutecnost, že všeobecne uctívaná vosková soška Milostného Pražského Jezulátka je umístena na samostatném oltári v nedalekém karmelitánském kostele Panny Marie Vítezné.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017