Tunø Kirke, Tunø - Denmark
32U E 590155 N 6201391
Tunø Kirke i Kattegat er speciel idet dens tårn fungerer som fyrtårn. The special thing about the church on Tunø in Kattegat Sea is the tower: it works as a lighthouse.
Location: Denmark

"Tunø er en kirke fra omkring 1300. Kirken ligger midt i Tunø by på en 17 meter høj bakke. Før kirken blev bygget måtte tunboerne sejle over til Nordby kirke på Nordsamsø, hvor de havde deres eget våbenhus.

1216 overdrog Valdemar Sejr Tunø til Århus Domkirke og opførelsen af kirken, der er viet til Vor Frue er sandsynligvis helt eller delvis bekostet af domkirken. I januar 1948 overgik kirken til selveje.

Kirken var oprindelig bygget i romansk stil, men efter mange ombygninger og tilføjelser fremstår kirken i dag i gotisk stil med våbenhus, vesttårn og en korforlængelse mod øst. Samtidig blev der indsat krydshvælv i den oprindelige bygning, og kirken fik en kamtakgavl med tvilling-spidsbuet højblænding. Af den oprindelige unggotik har kirken blot bevaret den spidsbuede døråbning og et tilmuret spidsbuevindue ved siden af døren. Kvindedøren i kirkens nordside er tilmuret, men anes dog i murværket.

Koret er ikke tilgængeligt uden særlig tilladelse, men stående ved kortrappen ses det restaurede korbuekrucifiks.

Altertavlen er et sengotisk træskærerarbejde fra 1731. Jomfru Maria med Jesusbarnet flankeres af Sankt Clemens. I sidefløjene er der billeder af evangilisterne med deres symboler. med to bevægelige fløje er fra 1731. blev bemalet med evangelisterne, er en skabstavle fra ca. 1490. Tavlen blev i 1950érne restaureret af kirkemaler Einar V. Jensen.

Døbefonten er en romansk granitfont som har en dybde på 27 cm og et tværsnit på ca. 70 cm. Den er øverst dekoreret med en bølget bladranke og nedenunder med to dobbeltløver.

Prædikestolen fra omkring 1630-50 er dekoreret med med malerier af de fire evangilister.. I lydhimmelens frise, i stolens frisefelter og i dens gennemløbende postamentfelt er der malet frakturindskrifter.

Blandt kalkmalerierne kan især nævnes det kalkmalede epitafium på korets nordvæg over sognepræst Jørgen Hansen, som den 31. juli 1640 efter sigende blev stanget ihjel af en tyr.

Kirkeskibet, der er en model af linieskibet "Louise Augusta", søsat 1783, blev 1842 bygget og skænket af I.P Rasmussen, Tunø. Det blev repareret 1930 og er ophængt i den nordvestlige gavl. 1974 blev skibet nyrigget og restaureret af J: M. Diget, Skagen.

Den lille rektangulere kirkegård blev 1918 udvidet mod øst og er på alle sider indhegnet af markstensdiger.

Præstegården ligger nedenfor kirkebakken har ingen fastboende præst, men står til rådighed for en præst fra Østjjylland, der regelmæssigt kommer til øen for at foretage de kirkelige handlinger. I en af præstegårdens længer er der nu indrettet et museum, som er åbent efter aftale.

Der er offentlig adgang til kirken, og fra tårnet er der i klart vejr udsigt til Jylland, Samsø, Endelave og Fyn."

Kilde: wikipedia.dk

English:
"Tunø church was most likely built in the 14th century in a Romanesque style, however it has undergone many refurbishments and now stands as a Gothic church with stepped gables or corbie steps. The church is famous for its tower which also functions as a lighthouse. The tower was originally completed in 1801. It was extended to a height of 31 metres (102 feet) above sea level in 1820. The tower was again heightened in 1906 to improve view to and from the lighthouse. In the past the minister would have also served as the lighthouse keeper.

In 1216 the Danish king Valdemar II handed over control of Tunø to the bishop of Aarhus. Inside Tunø Church the minister and parish clerk's seats, which date from around 1520, are carved with the coat of arms of Niels Clausen Skade, the then bishop of Aarhus.

The Church is adorned with several frescoes and triptychs. The sepulchral tablet on the north wall of the choir has a fresco depicting the vicar Jørgen Hansen, who was said to have been tossed by a bull in 1640. A triptych, with two moveable panels that were painted by evangelists in 1731, is a cupboard altar from around 1490. The triptych depicts the Virgin Mary as heavenly Queen perched on a crescent holding the Baby Jesus in her left arm whilst holding a bunch of grapes in her right hand. The Virgin Mary is flanked by Saint Clemens with an anchor and Saint Alexius. This is believed to be the only depiction of Saint Alexius in Denmark.

It is said that prior to the foundation of the church, Tunø's residents would sail to nearby Samsø to attend Nordby Kirke, whose bricked up northern door is referred to as Tunboernes dør or Tunø islander's door."

Source: wikipedia.org
Active Church: Yes